ua en ru

"Нафтогаз" вітає направлення претензій "Газпрому" за недобір газу в арбітраж

"Нафтогаз" вітає направлення претензій "Газпрому" за недобір газу в арбітраж Фото: Андрій Коболєв

Сторони ініціювали виробництво в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма в червні 2014-го

НАК "Нафтогаз України" вітає намір ВАТ "Газпром" передати свої претензії до української компанії на розгляд арбітражного трибуналу. Про це заявив глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв, передає прес-служба НАКу.

"Арбітраж - це найбільш цивілізований спосіб вирішувати комерційні спори, якщо сторони не можуть знайти порозуміння шляхом переговорів", - заявив Коболєв.

Сторони ініціювали виробництво в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма в червні 2014 р. "Нафтогаз" підготував обґрунтування своїх претензій і заявив свої позовні вимоги в рамках арбітражного виробництва за контрактом на постачання газу в січні 2015 р. Зустрічні позовні вимоги в рамках того ж виробництва "Газпромом" ще не заявлялися, зазначили в НАК.

"Газпром не вперше виставляє Нафтогазу рахунку, посилаючись на пункт контракту 2009 року, який, на думку Газпрому, містить положення "бери-або-плати". Такі рахунки жодного разу не були прийняті до оплати, оскільки вони, на думку Нафтогазу, не відповідають контракту. Крім цього, серед представлених Нафтогазом позовних вимог є вимога про визнання даного пункту контракту недійсним", - сказано в повідомленні прес-служби "Нафтогазу".

У НАКу нагадали, що окрему арбітражну виробництво ведеться також за контрактом на транзит природного газу, позовні вимоги за яким "Нафтогаз" заявив в травні 2015 р. Сумарні претензії "Нафтогазу" до "Газпрому" за двома контрактами перевищують 16 млрд дол.

Нагадаємо, 26 травня "Нафтогаз" перевів "Газпрому" 30 млн дол. передоплати за газ.