ua en ru

"Нафтогаз" запропонував Європарламенту дати оцінку діям "Газпрому"

"Нафтогаз" запропонував Європарламенту дати оцінку діям "Газпрому" Фото: Андрій Коболєв, голова правління "Нафтогазу" (УНІАН)

Євросоюз також має розглянути питання будівництва "Північного потоку-2"

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв вніс пропозицію до Європарламенту дати оцінку діям російського "Газпрому" та його намагання штучно спричинити газову кризу. Про це повідомив Андрій Коболєв в інтерв'ю "Укрінформу".

"Говорили про штучну газову кризу, яку "Газпром" спробував створити на початку березня цього року. Ми запропонували Європейському парламенту дати свою оцінку тому, що сталося. Буде для цього створена група чи комісія - це вже нюанси роботи Європарламенту", - сказав Коболєв.

За словами голови правління "Нафтогазу", головна проблема газових криз 2006 та 2009 років полягає в тому, що у Європі, яку зачепили обидві кризи, не спромоглася дати оцінки тому, що реально сталося.

"І це дуже велика проблема відносин між нами та "Газпромом", Європою та "Газпромом", тому що росіяни поводяться та діють проти правил ринку, порушують контракти, порушують закони, порушують рішення судів, і ніхто не називає black-black, white-white. Ніхто їм з Європи не каже: "Дивіться, шановні, ви не виконали умови контракту. You failed (ви провалили справу - ред.)", - зазначив Коболєв.

Він також переконаний, що вивчення цього досвіду також є важливим в ухваленні рішення щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2".

"Важливо почати це говорити, тому що без цього дуже важко давати оцінки їхнім ("Газпрому" - ред.) діям взагалі та, наприклад, дуже важкого говорити, чи потрібен Європі "Північний потік-2"", додав Коболєв.

Нагадаємо, після виграшу в Стокгольмському арбітражі "Нафтогазом" позову до російського "Газпрому" (його зобов'язали виплатити українській стороні 2,56 млрд доларів), "Газпром" заявив, що розриває контракти із "Нафтогазом". Водночас, російська сторона знизила тиск газу на вході в українську газотранспортну систему (ГТС).

Нещодавно глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що процес розірвання контрактів з НАК "Нафтогаз України" займе 1,5-2 роки.

Додамо, що п'ять європейських країн підтримали українську ініціативу стосовно небезпеки будівництва "Північного потоку-2", як фактору дестабілізації і тиску на Європейський союз.