ua en ru

"Нафтогаз" вимагатиме від "Газпрому" компенсацію за зрив поставок

"Нафтогаз" вимагатиме від "Газпрому" компенсацію за зрив поставок Фото: Андрій Коболєв (УНІАН)

"Газпром" перешкоджає закупівлі мінімальних контрактних обсягів газу

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" вимагає від російського "Газпрому" компенсацію за зрив поставок. Про це йдеться в офіційній заяві "Нафтогазу".

Повідомляється, що "Нафтогаз" вимагатиме компенсацію за зрив поставок з боку "Газпрому" в результаті того, що російська компанія відхилила передоплату за поставки в березні. Зазначимо, глава правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв зазначив, що здивований позицією "Газпрому".

"Компанія виставила рахунок у рамках договору, зміненого арбітражем, рахунок був оплачений. Ми розцінюємо відмову "Газпрому" від поставки як порушення договору та невиконання рішення арбітражу", - зазначив він.

За словами Коболєва, Україна має закуповувати газ безпосередньо у РФ за рішенням арбітражу. Відповідно, не поставляючи передплачений газ, "Газпром" перешкоджає закупівлі мінімальних контрактних обсягів.

"За чотири роки закупівлі газу у європейських постачальників у нас не було жодної ситуації, коли нам доводилося б переживати за те, чи отримаємо ми газ, за який ми заплатили. Сьогоднішня заява "Газпрому" - черговий привід для європейських контрагентів задуматися про те, чи варто покладатися на контрагента, який може виставити вам рахунок, отримати гроші та відмовитися поставляти газ. А також, чи варто дозволяти такому контрагенту посилювати свої і без того сильні позиції на їх ринку за рахунок будівництва "Північного потоку-2", - додав Коболєв.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" перерахував "Газпрому" передоплату за поставки в березні, проте російська компанія не прийняла платіж через відсутність додаткової угоди.