ua en ru

"Нафтогаз" перерахував "Газпрому" передоплату за поставки в березні

"Нафтогаз" перерахував "Газпрому" передоплату за поставки в березні Фото: "Нафтогаз України" (РБК-Україна)

"Газпром" не прийняв платіж через відсутність додаткової угоди

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" перерахувала "Газпрому" передоплату за постачання газу в березні, проте російський газовий монополіст не прийняв платіж, передає Reuters.

Повідомляється, що "Нафтогаз" перерахував передоплату, однак "Газпром" не прийняв її, оскільки ще не затверджено додаткову угоду до поточної. Таким чином, 1 березня імпорт газу безпосередньо з Росії не відновиться.

""Газпром" дійсно отримав грошові кошти від "Нафтогазу України" в оплату березневих поставок газу. Однак, як то кажуть, дорого яєчко до Христового дня. На сьогодні не узгоджено Додаткову Угоду до діючого контракту з НАК "Нафтогаз України" на поставку газу, необхідну для початку поставок. Тому в цій ситуації ми, діючи в сумлінному ключі, повернули в повному обсязі суму, що надійшла від "Нафтогазу України". Очевидно, що поставки газу з 1 березня для НАК "Нафтогаз України" здійснюватися не будуть", - сказав заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв.

Як відомо, 28 лютого Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма ухвалив рішення на користь НАК "Нафтогаз України" по ключовій вимозі української сторони в рамках суперечки за контрактом на транзит російського газу до країн Європи.

"Трибунал підтвердив порушення "Газпромом" зобов'язань щодо обсягів транзиту і присудив компенсацію в розмірі 4,63 млрд доларів. Це рішення означає, що "Газпром" має заплатити компенсацію "Нафтогазу" в розмірі 2,56 млрд доларів з урахуванням остаточного розрахунку за газ , поставлений в 2014 і 2015 роках ", - заявив "Нафтогаз".

Як писало РБК-Україна, це, фактично, означає, що компенсація, виплату якої суд присудив "Газпрому", "покриває" борг української компанії за газ в розмірі понад 2 млрд доларів. Арбітри присудили НАК оплату цієї суми на користь "Газпрому" в грудні 2017 року, коли прийняли остаточне рішення за позовом про контракт купівлі-продажу російського газу.

Сперечатися українська і російська газові компанії розпочали 16 червня 2014 року. У цей день НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпром" обмінялися зустрічними позовами, які подали до Стокгольмського арбітражу. Оскаржити контракти купівлі-продажу і транзиту російського газу від 19 січня 2009 року в рамках шведського права сторони домовилися ще в момент їх підписання. Контракти діють до кінця 2019 року.