ua en ru

"Нафтогаз" спростував виконання "Укрнафтою" зобов'язань по дивідендам

"Нафтогаз" спростував виконання "Укрнафтою" зобов'язань по дивідендам Фото: "Нафтогаз"

У "Нафтогазі" нагадали, що рішення акціонерів "Укрнафти" по дивідендам досі не виконані

ПАТ "Укрнафта" не виконало своїх зобов'язань по виплаті дивідендів за 2011-2014 рр., а запропонована менеджментом "Укрнафти" заміна виплати дивідендів державі на зарахування зустрічних грошових вимог з НАК "Нафтогаз України" порушує українське законодавство. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАК "Нафтогаз України".

"Зокрема, необхідними ознаками зобов'язань, які можуть бути припинено заліком, у відповідності зі ст. 203 Господарського кодексу України та ст. 601 Цивільного кодексу України є їх зустрічність і однорідність. Вимоги, на які посилається "Укрнафта", не є зустрічними, ні однорідними", - пояснили в "Нафтогазі".

Також в "Нафтогазі" нагадали, що відповідно з рішеннями загальних зборів акціонерів "Укрнафти" від 10 жовтня 2014 р., товариство повинно було перерахувати 1,78 млрд грн до держбюджету України до 10 квітня 2015 р.

"Збори акціонерів "Укрнафти", яке відбулося 22 липня 2015 р., прийняли рішення про перерахування до держбюджету дивідендів за 2014 р. в розмірі 0,63 млрд грн до 3 жовтня 2015 р. Обидва рішення зборів акціонерів досі не виконані. Невиплачені дивіденди в розмірі 2,41 млрд грн., підлягають перерахуванню до державного бюджету України", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Нагадаємо, раніше "Укрнафта" заявила про виплату "Нафтогазу" дивідендів за 2014 р. шляхом взаємозаліку.

"Нафтогаз" і "Укрнафта" мають розбіжності щодо належного оформлення передачі та оплати 10,1 млрд куб. м товарного природного газу, видобутого "Укрнафтою" і спожитого населенням у 2006-2011 рр. За оцінками "Нафтогаза", вартість цих обсягів газу становить 3,75 млрд грн, що відображено у звітності "Нафтогазу" за 2012-2013 рр. Така оцінка ґрунтується на цінах, встановлених регулятором НКРЕ на відповідний період.