ua en ru

"Нафтогаз": облгази боргують близько 1 млрд доларів за несанкціонований відбір газу

"Нафтогаз": облгази боргують близько 1 млрд доларів за несанкціонований відбір газу Ілюстративне фото (УНІАН)

"Нафтогаз" наголошує, що більшість компаній-постачальників газу контролює Фірташ

Облгази винні "Укртрансгазу" - дочірній компанії НАК "Нафтогаз України" близько 1 млрд доларів за несанкціонований відбір газу. Про це у понеділок, 24 серпня, повідомили у прес-службі НАК.

У компанії нагадали, що "Нафтогаз" не постачає газ населенню, а "Уртрансгаз" виконує лише послуги з транспортування блакитного палива та обслуговує мережі.

"Газ населенню постачають облгаззбути, більшість з яких контролює Фірташ... Недивно, що кредитор (Міжнродний валютний фонд, - ред.) цікавиться, для чого існує схема постачання газу через посередників і чому гроші, сплачені населенням за газ, не доходять до "Нафтогазу", - зазначили у прес-службі.

"Нафтогаз": облгази боргують близько 1 млрд доларів за несанкціонований відбір газу

Нагадаємо, у серпні 2018 року у "Нафтогазі" заявили що борги компаній, які входять до Регіональної газової компанії (РГК) бізнесмена Дмитра Фірташа, зросли до 17 млрд гривень. За даними НАК, борги цих компаній за червень виросли ще на 386 млн гривень. За I півріччя 2018 року борги збільшилися на 55% і склали 17 млрд гривень. Загалом це це 65% боргів перед "Укртрансгазом" за послуги балансування газу.

Додамо, що протягом 6-19 вересня в Україні перебувала місія МВФ. Як повідомив глава правління НАК "Нафтогаз Україна" Андрій Коболєв, під час візиту місії між урядом України і Міжнародним валютним фондом була досягнута принципова домовленість про підвищення тарифів на газ для населення до рівня імпортних цін до 2020 року.