ua en ru

Nabucco Gas Pipeline International подала заявку на участь в тендері на транспортування азербайджанського газу в Європу

Компанія Nabucco Gas Pipeline International - оператор проекту Nabucco - подала заявку на участь в тендері на транспортування азербайджанського газу в Європу. Про це повідомив сьогодні один з менеджерів консорціуму Рейнхард Мітшек. За його словами, саме Nabucco є найбільш життєздатним проектом, здатним гарантувати безперебійні поставки газу з Азербайджану до Європи, яка вже давно шукає способи зниження енергетичної залежності від Росії.
Nabucco - лише один з претендентів на укладення контракту з Азербайджаном. За право експортувати азербайджанський газ до Європи можуть поборотися також більш дрібні конкуренти такі як ITGI (трубопровід Туреччина - Греція - Італія вартістю 3,4 млрд дол.) або TAP (проект трансадріатичного трубопроводу вартістю 1,7 млрд дол.).
1 жовтня 2011 р. є останнім днем, коли зацікавлені в участі в тендері консорціуми можуть подати заявки. Азербайджан за підсумками аналізу технічних і комерційних пропозицій компаній прийме рішення, яке очікується ближче до кінця 2011 р.
"Ми переконані, що Nabucco - це найкращий вибір. Nabucco є флагманським проектом в рамках Південного газового коридору (маршрут, який зв'яже багатий енергетичними ресурсами Каспійський регіон з Європою в обхід Росії). Nabucco - конкурентоспроможний проект, який доцільний і з точки зору витрат" , - заявив Мітшек.
Нагадаємо, учасниками проекту Nabucco є компанії OMV Gas GmbH (Австрія), Botas (Туреччина), Bulgargaz (Болгарія), SNTGN Transgaz S.A. (Румунія), MOL Natural Gas Transmission Company Ltd. (Угорщина), RWE (Німеччина). Кожен з учасників володіє рівними частками - по 16,67%. В якості основних постачальників газу для Nabucco розглядаються Азербайджан, Ірак і Туркменістан.
Nabucco - проектований магістральний газопровід протяжністю 3,3 тис. км, який піде в обхід Росії з Центральної Азії в країни Євросоюзу, перш за все до Австрії і Німеччини. Його проектна потужність - 31 млрд куб. м газу на рік. Спочатку проект трубопроводу Nabucco, представлений в 2004 р., припускав постачання газу з родовищ Ірану в Перській затоці. У 2006 р. у зв'язку з конфліктом навколо іранської ядерної програми було прийнято рішення змінити проект таким чином, щоб мати можливість поставляти газ із Туркменії, Узбекистану та Азербайджану. Графік робіт по проекту Nabucco неодноразово зрушувався через сумніви в комерційній ефективності проекту. В даний час початок будівництва трубопроводу намічений на 2013 р., перші поставки газу - на 2017 р.