ua en ru

НАБУ завершило розслідування "газової справи Дубневичів"

НАБУ завершило розслідування "газової справи Дубневичів" Фото: Богдан і Ярослав Дубневичи (УНІАН)

Їх підозрюють у заволодінні природним газом "Нафтогаз Україна" на суму понад 1,4 млрд гривень

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) завершили розслідування так званої "газової справи народних депутатів Ярослава і Боглана Дубневичів" про заволодіння природним газом НАК "Нафтогаз Україна" в розмірі понад 308 млн кубічних метрів на суму понад 1,4 млрд гривень. Про це повідомляє "Слово і Діло" з посиланням на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

Повідомлялося, що 10 вересня прокурори САП визнали докази, зібрані детективами НАБУ під час досудового розслідування у справі про заволодіння природним газом НАК, достатніми для завершення досудового розслідування.

"10 вересня прокурорами САП прийнято рішення про достатність зібраних доказів для завершення досудового розслідування і стороні захисту надано право ознайомитися з матеріалами у кримінальному провадженні за підозрою посадових осіб ТОВ "Енергія-Новий Розділ" та ТОВ НВП "Енергія-Новояворівськ" у заволодінні газом НАК "Нафтогаз України" в особливо великих розмірах", - зазначили в прокуратурі.

В САП відзначили, що в ході досудового розслідування встановлено, що екс-директор ТОВ "Енергія" Ігор Кучма, керівник ТОВ "Енергія-Новий Розділ" Ігор Артимко, його заступник Ігор Ільків, фінансовий директор Олег Павлішин та екс-директор ТОВ НВП "Енергія-Новояворівськ" Олександр Олексюк протягом 2013-2015 років організували схему заволодіння природним газом, належимо, в особливо великих розмірах

За версією сторони обвинувачення, Новояворовська і Новороздольська ТЕЦ (належить ТОВ "Енергія-Новий Розділ" та ТОВ НВП "Енергія-Новояворівськ", власниками яких є нардепи Дубневичи) купивши у НАК за пільговою ціною природний газ під виглядом використання його нібито для виробництва теплової енергії для населення, присвоїли його шляхом використання для промислових потреб, зокрема виробництва електричної енергії з подальшим її продажем ДП "Енергоринок".

Протягом 2013-2015 років зазначені особи заволоділи природним газом "Нафтогаз України" в обсязі 308,34 млн кубічних метрів, що завдало матеріальної шкоди НАК на суму понад 1,4 млрд гривень.

10 вересня п'ятьом підозрюваним вручили остаточні повідомлення про підозру. Крім того, САП повідомили, що досудове розслідування причетності інших осіб до вчинення зазначених злочинів триває.

Нагадаємо, в кінці серпня повідомлялося, що НАБУ розслідує справу про можливе недостовірне декларуванні та незаконному збагаченні народних депутатів від БПП Дубневичів.