ua en ru

В НАБУ виступають за повне скасування обмежень на повернення депозитів

В НАБУ виступають за повне скасування обмежень на повернення депозитів Фото: Банкіри впевнені, що потрібно зняти обмеження на повернення депозитів

Банкіри впевнені, що мають для цього достатню "подушку ліквідності"

60% членів Незалежної асоціації банків України (НАБУ) висловилися за повну необхідність зняти обмеження на повернення депозитів. Це питання було одним з тих, що представники асоціації комерційних банків України місії МВФ обговорювали в ході круглого столу. Про це повідомила прес-служба асоціації.

Як повідомляє прес-служба, у ході круглого столу з'ясувалося - переважна більшість банків бачить необхідність якнайшвидшої скасування введених обмежень. "На думку банкірів, прийнятий 15 травня Верховною Радою України закон, що накладає заборона на дострокове розірвання вкладів, є значним кроком вперед для коректного планування банками своєї ресурсної бази. Саме тому, необхідно прискорити лібералізацію ринку і почати поетапне скасування існуючих обмежень: дати можливість зняття всіх депозитів, термін яких настав; значно збільшити суму, доступну для валютообміну; послабити обмеження щодо дострокового зняття депозитів; зрівняти рівень доступний до зняття і валютообмену по гривні і долара; знизити суми розрахунків готівкою", - йдеться в повідомленні.

За даними прес-служби, експерти місії МВФ під час круглого столу висловили свою стурбованість тим, що подібні скасування обмежень негативно вплинуть на рівень волатильності. На що банкіри відповіли - у них зараз достатня "подушка ліквідності" і запропонували залишити валютний контроль тільки за експортно-імпортними контрактами і те, "як тимчасову міру".

Нагадаємо, що раніше НАБУ висловилася на підтримку залучення приватного сектора в цілому і банків зокрема до участі в дворівневій системі реєстрації бізнесу та нерухомості.