ua en ru

НАБУ у своєму приміщенні незаконно блокувала Мартиненка разом з адвокатом, - прес-служба екс-депутата

НАБУ у своєму приміщенні незаконно блокувала Мартиненка разом з адвокатом, - прес-служба екс-депутата Фото: Микола Мартиненко (nfront.org.ua)

Прес-служба екс-депутата заявили, що НАБУ намагалось заблокувати передачу "справи Мартиненка" в суд

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) 21 травня намагалось заблокувати передачу "справи Мартиненка" в суд і протягом певного часу незаконно і силою утримував колишнього депутата Миколу Мартиненка та його адвоката у своєму приміщенні. Про це повідомляє прес-служба колишнього депутата.

Екс-депутат планує подати заяву про порушення кримінального провадження щодо посадових осіб НАБУ за незаконне обмеження свободи пересування.

Вона вказала, що 21 травня Микола Мартиненко разом з адвокатом Петром Бойком прийшли в НАБУ, щоб підписати обвинувальний акт для передачі справи в суд.

"Це сталося на запрошення бюро. Однак НАБУ в порушення законодавства та своїх публічних обіцянок початок висувати незрозумілі вимоги. Зокрема, змушувати мене підписати якісь папірці незрозумілого походження, які бюро в порушення законодавства хоче долучити до справи "заднім числом". Потім НАБУ почало вимагати нову дурість - щоб я особисто ознайомився з матеріалами справи, хоча це вже зробив адвокат за моїм дорученням. З нашого боку не було ніяких затримок, і ми поставили всі підписи для того, щоб якнайшвидше направити справу в суд", - сказав Мартиненко.

"Після моєї відмови виконати незаконні вказівки НАБУ і наміри покинути приміщення, НАБУ вдалось до силового тиску - озброєна охорона заблокувала мене разом з адвокатом в приміщенні НАБУ. Після чого НАБУ вимагало від мене підписати протокол про те, що я мав достатньо часу на ознайомлення з матеріалами справи. Це була чергова дивна постановка питання, враховуючи, що раніше я добровільно підписав всі документи про ознайомлення", - зазначив Мартиненко.

Екс-депутат заявив, що планує подати заяву про порушення проти посадових осіб НАБУ кримінального провадження через обмеження свободи пересування і його адвоката.

"Такі безпрецедентні дії НАБУ - цілеспрямоване переслідування. Вони є порушенням закону і підпадають під статті Кримінального кодексу. Поведінка НАБУ стала ще одним свідченням того, що "справа Мартиненка" розвалилася ще до передачі в суд. Тому НАБУ намагалося будь-якою ціною і незаконно тягнути час, хотіло нейтралізувати аргументи захисту. Але справа все одно буде передана в суд. З нашого боку для цього здійснено усі процесуальні дії", - сказав Мартиненко.