ua en ru

НАБУ розслідує "Роттердам+", але на газ така ж формула, - Ляшко

НАБУ розслідує "Роттердам+", але на газ така ж формула, - Ляшко Фото: Олег Ляшко (РБК-Україна)

Ляшко переконаний, що формули ціноутворення на газ і вугілля ідентичні

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) розслідує "Роттердам+", але на газ така ж формула. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив лідер Радикальної партії, народний депутат Олег Ляшко.

"Ми зараз судимося, щоб скасувати рішення уряду про встановлення ціни на газ у сім тисяч гривень за тисячу кубометрів. НАБУ розслідує формулу ціни на вугілля "Роттердам+". Але на газ така ж формула: "німецький хаб плюс доставка". Тобто за тією ж схемою, що і "Роттердам+" ми платимо за газ", - заявив Ляшко.

Як повідомляли ЗМІ, раніше екс-міністр житлово-комунального господарства, радник Юлії Тимошенко з енергетичних питань Олексій Кучеренко, коментуючи обшуки детективів НАБУ в приміщеннях НКРЕКП по справі "Роттердам+", допустив, що наступним кроком детективів має стати розслідування газової формули "Дюссельдорф+".

"Наступним кроком треба робити таку ж виїмку у пана Гройсмана, який визначив німецький хаб+. Безпідставно, всупереч законам, всупереч логіці, всупереч всьому", - заявив він.

Відзначимо, як писали ЗМІ, 27 квітня 2016 року КМУ прийняв постанову №315, яким урівняв ціни на газ для промисловості та населення. Цим же рішенням визначена формула ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону.

3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Згідно з цією методологією, вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт. Повідомлялося, що дана формула впливає на тарифи для непобутових споживачів, оскільки ціна на електроенергію для населення регулюються іншою постановою - №220 від 02.03.2015.

Представники МВФ 21 серпня вказали уряду України на необхідність виконання норм чинного меморандуму з Фондом і відповідної постанови Кабміну, якою закріплена методика розрахунку вартості ціни газу для населення. Слідуючи цій методиці, вартість газу для населення з 1 жовтня повинна зрости на 17-19%.

Голова НКРЕКП Дмитро Вовк та керівники Секретаріату Європейського Енергетичного Співтовариства 22 серпня обговорили у Відні організацію проведення незалежного аудиту українського регулятора. Як зазначав Вовк, ця робота займе від півтора до двох місяців. Після закінчення цього терміну можна очікувати конкретні результати аудиту.