ua en ru

НАБУ веде розслідування по газовій формулі "Дюссельдорф+"

НАБУ веде розслідування по газовій формулі "Дюссельдорф+" Ілюстративне фото (twitter.com/nab_ukr)

Про підозру поки нікому не оголошено

Детективи НАБУ проводять досудове розслідування прийнятої Кабінетом міністрів формули формування ціни на газ "Дюссельдорф+" у кримінальній справі №42017000000003009 з попередньою кваліфікацією за частиною 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем). Про це повідомила керівник Управління зовнішніх комунікацій НАБУ Дар'я Манжура, передає УНІАН.

"В рамках досудового розслідування досліджуються обставини встановлення протягом 2016-2017 років державних регульованих цін на природний газ для забезпечення суспільних інтересів шляхом прийняття Кабінетом міністрів України відповідних постанов від 27.04.2016 №315 та від 22.03.2017 №187", - йдеться в повідомленні.

За даними Манжури, про підозру поки нікому не оголошено, а досудове розслідування триває, і про його деталі не повідомляється, оскільки інформація засекречена (потрапляє під статтю 222 Кримінального кодексу, де сказано про збереження таємниці досудового слідства).

Як відомо, стаття 364 КК передбачає позбавлення волі на строк від трьох до шести років за зловживання владою або службовим становищем. У той же час, згадані постанови Кабміну №315 та №187 стосуються встановлення формули для формування ціни на газ на підставі ціни імпортного природного газу в німецькому газовому хабі (NCG), яка визначається згідно з даними агентства Platts European Gas Daily (так звана формула Дюссельдорф+).

З березня 2017 року НАБУ також веде розслідування щодо прийняття НКРЕКП постанови про формулу формування ціни на вугілля (аналогічна формула "Роттердам+). Директор НАБУ Артем Ситник раніше заявляв про складності справи навколо встановлення методики розрахунку ОРЦ і відзначав велику кількість спекуляцій навколо цієї справи.

Між тим, обидві формули ("Дюссельдорф+" і "Роттердам+") були прийняті для ціноутворення на ринку газу і вугілля на вимогу західних партнерів України – Єврокомісії і МВФ. У березні-2018 в МВФ в черговий раз заявили, що очікують від України ринкового формування ціни на газ для населення (зараз ціна природного газу для домогосподарств зафіксована, тобто, регулюється державою).

"Ми вважаємо, що важливо, щоб ціни на газ, включаючи тарифи для домашніх господарств, визначалися ринком згідно з реформами, які були реалізовані у 2016 році і які були одним з основних досягнень процесу реформ в Україні в останні роки", – заявив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

Як повідомлялося раніше, заступник директора ЄБРР в Україні Марина Петров вважає, що українська енергетика зараз знаходиться в стані "хвороби", але вкрай важливо використовувати ринкове ціноутворення на ресурси для її відновлення.