ua en ru

НАБУ оголосило нові підозри колишньому керівництву ПриватБанку

НАБУ оголосило нові підозри колишньому керівництву ПриватБанку Фото: колишній глава правління ПриватБанку Олександр Дубілет (УНІАН)
Автор: РБК-Украина

Національне антикорупційне бюро України оголосило нову підозру екс-голові правління "ПриватБанку" Олександру Дубілету. Колишнього топ-менеджера підозрюють в причетності до розтрати 8,2 млрд гривень.

Про це РБК-Україна повідомило джерело в Офісі генпрокурора.

За словами джерела, підозри в цій справі також оголошено екс-заступниці голови правління Людмилі Шмальченко та колишній начальниці департаменту міжбанківських операцій з прізвищем Конопкіна.

У той же час на сайті НАБУ йдеться, що перед самою націоналізацією банку в грудні 2016 року голова правління розпорядився перевести 314,9 млн доларів з кореспондентського рахунку в одному з європейських банків в якості погашення заборгованості за раніше виданими акредитивами двом компаніям-агротрейдерам.

Для прикриття розтрати коштів і надання законності цій схемі колишні топ-менеджери підробили документи і провели фіктивне кредитування пов'язаної з банком юридичної особи. Таким чином, цю юридичну особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів.

Ця схема є другим епізодом щодо колишнього керівництва банку. Перший стосувався схеми з виведення майже 140 млн гривень через підконтрольну колишнім бенефіціарам страхову компанію.

На сьогодні до кримінальної відповідальності в обох епізодах притягнуто п'ятьох осіб: Дубілета, двох його заступників і двох керівників департаментів. Він також є підозрюваним в обох епізодах. На майно підозрюваних поки накладено тимчасовий арешт, досудове розслідування триває.