ua en ru

НАБУ оприлюднило схему розкрадання коштів Одеської міськради

НАБУ оприлюднило схему розкрадання коштів Одеської міськради Фото: НАБУ (nabu.gov.ua)

НАБУ опублікувало схему заволодіння коштами Одеського міського бюджету під час продажу будівель ВАТ "Краян"

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) опублікували детальну схему заволодіння коштами Одеського міського бюджету під час продажу будівель ВАТ "Краян". Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Повідомляється, що за даними слідства, у першій половині 2016 року Одеський міський голова Геннадій Труханов домовився з особами, які фактично контролюють ЗАТ UAB Naster, ТОВ VALTON GROUP LP і ТОВ "Еліт Девелопмент" про заволодіння коштами місцевого бюджету Одеси.

Так, слідством встановлено, що з липня по грудень 2016 року Труханов разом з іншими посадовими особами міської ради, використовуючи службове становище, вчинили ряд дій, спрямованих на реалізацію задуму. Зокрема для створення умов для заволодіння коштами міського бюджету, зазначені особи на початку жовтня 2016 року залучили до вчинення правочину директора суб'єкта оціночної діяльності, який визначив заздалегідь встановлену і свідомо завищену вартість об'єкта оцінки в сумі 185 млн гривень.

Слідство вважає, що учасники корупційної схеми донесли депутатам міськради завідомо неправдиву інформацію про невідкладність розгляду питання про придбання приміщення, обумовлену нібито необхідністю подання документів у встановлені терміни.

Крім того, депутатів запевнили, що ціна на приміщення є об'єктивною, перевіреної уповноваженими посадовими особами профільних виконавчих органів ради та постійної комісії, які відповідали за підготовку проекту рішення, а витрати на його придбання є економічно обгрунтованими, хоча насправді це було не так.

Крім того, службові особи Одеської міської ради тривалий час не подавали НАБУ документи, підготовлені суб'єктом оціночної діяльності. Документи були вилучені працівниками НАБУ тільки в результаті обшуку в приміщенні Одеської міськради.

Таким чином задіяні особи забезпечили прийняття депутатським корпусом рішення про надання згоди на придбання в комунальну власність територіальної громади будівлі "Краян" за явно завищеною ціною - в розмірі 185 млн гривень. Отримані від міської влади кошти фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, керівник якої зараз знаходиться в зоні АТО.

НАБУ оприлюднило схему розкрадання коштів Одеської міськради

Фото: схема (nabu.gov.ua)

Нагадаємо, 3 лютого 2018 року, детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили Одеського міського голови Геннадія Труханова про підозру у розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем.