ua en ru

НАБУ має намір перевірити ситуацію із застосуванням газової формули "Дюссельдорф +"

НАБУ має намір перевірити ситуацію із застосуванням газової формули "Дюссельдорф +" Фото: НАБУ (flickr.com/nab_ukr)

НАБУ продовжить перевірку даних при розрахунку оптово-роздрібної ціни на електроенергію

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) має намір вивчити ситуацію з застосуванням формули ціноутворення на газ "Дюссельдорф +" і, у разі виявлення порушень, почати розслідування. Про це йдеться у відповіді НАБУ на інформаційний запит РБК-Україна.

"В рамках розслідування цього кримінального провадження (розслідування фактів можливого зловживання посадовими особами Національної комісії з електроенергетиці та комунальних послуг своїм службовим становищем при прийнятті постанови, яким затверджена так звана формула ціни вугілля "Роттердам+") не досліджується застосування так званої формули ціни на газ "Дюссельдорф +", - йдеться в повідомленні

Згідно відповіді НАБУ, бюро вивчить ситуацію з застосуванням так званої формули на газ "Дюссельдорф +" і, у разі виявлення фактів, що можуть свідчити про вчинення корупційного кримінального злочину почне розслідування.

Разом з тим, як повідомили у відомстві, детективи НАБУ продовжують перевіряти обґрунтованість даних, що використовуються при розрахунку оптово-роздрібної ціни на електроенергію.

"За результатами цієї перевірки буде прийнято рішення щодо наявності або відсутності підстав для притягнення осіб до кримінальної відповідальності. Зараз досудове розслідування кримінального провадження триває. Про підозру нікому не повідомлялося", - наголошується в повідомленні.

Раніше голова Національної комісії з питань регулювання енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк прокоментував інтерес НАБУ формулою "Роттердам +". На його думку, правоохоронці не розібралися в ситуації. Голова Нацкомісії підкреслив, що принцип ціноутворення на енергетичне вугілля ідентичний тому, що використовується для формування вартості природного газу.

Варто відзначити, що 27 квітня 2016 КМУ прийняв постанову №315, яким зрівняв ціни на газ для промисловості та населення. Цим же рішенням визначена формула ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону.

Представники МВФ 21 серпня вказали уряду України на необхідність виконання норм чинного меморандуму з Фондом і відповідної постанови Кабміну, яким закріплена методика розрахунку вартості ціни газу для населення. Слідуючи цій методиці, вартість газу для населення з 1 жовтня повинна зрости на 17-19%.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що із запровадженням нової методики ОРЦ підприємства Ігоря Коломойського переплачують 1 млрд гривень рік порівняно з попереднім періодом.