ua en ru

НАБУ діє в рамках закону, - Йованович

НАБУ діє в рамках закону, - Йованович Фото: Марі Йованович (U. S. Embassy Kyiv Ukraine)

Йованович зазначила, що між правоохоронними органами іноді трапляються незгоди і суперечки

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) діє у відповідності з українським законодавством. Про це в інтерв'ю РБК-Україна сказала посол США в Україні Марі Йованович, коментуючи звинувачення на адресу співробітників НАБУ в провокації хабарів.

"Наскільки я можу судити, НАБУ діє у відповідності з українським законодавством. Звичайно, всі українські правоохоронні органи, включаючи НАБУ, повинні дотримуватися українського законодавства", - сказала посол.

Коментуючи кримінальні справи, які взаємно почали один проти одного керівники Генеральної прокуратури і Національного антикорупційного бюро, Марі Йованович зазначила, що між правоохоронними органами іноді трапляються незгоди і суперечки з приводу, наприклад, юрисдикції.

"Це не дивно. Важливо, щоб такі розбіжності в підходах опрацьовувалися колегіально, професійно і сприяли утвердженню репутації України, як країни, яка серйозно ставиться до завдання боротьби з корупцією. Це важливо для міжнародних партнерів України, але більш ключовим є те, чи є впевненість українського народу в НАБУ, Генеральній прокуратурі та інших правоохоронних органах. Адже боротьба з корупцією - це те, за що люди боролися в ході Революції гідності. І, виходячи з мого особистого спілкування з людьми, і з даних соціологічних опитувань, - це ті питання, вирішення яких вони досі чекають", - підкреслила посол.

Крім того, вона прокоментувала ситуацію навколо процедури звільнення керівників антикорупційних відомств.

"Як ви знаєте, чинний закон про НАБУ передбачає аудит, який повинен бути здійснений представниками парламенту, президента та уряду. І ми вважаємо, що важливо, щоб були відібрані відповідні люди на посади аудиторів. Це повинні бути незалежні професійні люди, які заслуговують довіри. Важливо, щоб довіра була як від інститутів, яким підпорядковуються ці структури, так і від народу України. Щоб, коли аудит буде проведений, коли будуть опубліковані звіти про аудит, ці рекомендації би поважали як зацікавлені сторони в Україні, так і міжнародне співтовариство. І якщо в результаті будуть рекомендації провести конкретні зміни в цих структурах, то буде спільне розуміння, що ці рекомендації спираються на професійну оцінку, а не на політичну примху", - сказала Марі Йованович.

Єгор Соболєв, який був звільнений з посади голови антикорупційного комітету парламенту, на думку посла, "чудово справлявся зі своєю роботою як голови антикорупційного комітету Ради".

"І ми сподіваємося, що його наступник зможе виконувати свою роботу так само добре. Тому що це дуже важливий комітет Ради. І ми ясно бачимо, що український народ вважає боротьбу з корупцією дуже важливим питанням", - підкреслила Марі Йованович.

Нагадаємо, скандал між НАБУ і ГПУ/СБУ розгорівся в листопаді 2017 року. Його суть у залученні НАБУ агентів для "розробки" першого заступника ДМС Діни Пимахової. Кульмінацією стало затримання співробітниками СБУ і прокурорами агента НАБУ, який намагався дати хабара чиновникові ДМС за сприяння в легалізації іноземних осіб на території України. Сума хабара - 15 тисяч доларів. У НАБУ це назвали зривом спецоперації, яка тривала з весни 2017 року. У ГПУ дії агента назвали порушенням законодавства і провокацією хабара, за що передбачена кримінальна відповідальність.