ua en ru

НАБУ просять розслідувати можливу закупівлю МОЗ неякісних ліків через міжнародні організації

Копію заяви в НАБУ опублікував у Facebook керівник організації Ігор Щедрін.

Організація "Медичний контроль" направила заяву в Національне антикорупційне бюро з проханням вивчити факти можливої поставки в Україну препаратів неперевіреної якості, що закуповуються Міністерством охорони здоров'я через міжнародних посередників.

У заяві представлені факти можливої поставки індійських ліків сумнівної якості, що МОЗ має намір закупити через британську посередницьку компанію Crown Agents. У зв'язку з цим у "Медичному контролі" просять НАБУ перевірити договори з іншими міжнародними посередниками на предмет відповідності їх законодавству України, а також вивчити можливість навмисного включення в перелік закупівель ліків сумнівного походження вищими посадовими особами МОЗ України.

Крім того, НАБ просять встановити кінцевих власників фармацевтичних компаній, заявлених в якості виробників препаратів, сумнівна реєстрація яких, а також відсутність практичного досвіду їх застосування ліків, у світі викликали сумніви і критику фахівців.

НАБУ просять розслідувати можливу закупівлю МОЗ неякісних ліків через міжнародні організаціїНАБУ просять розслідувати можливу закупівлю МОЗ неякісних ліків через міжнародні організаціїНАБУ просять розслідувати можливу закупівлю МОЗ неякісних ліків через міжнародні організації

Про те, що для онкохворих дітей можуть бути закуплені препарати сумнівного походження, першою заявила глава фонду "Краб" Лариса Лавренюк. Вона, зокрема, виявила в списку препаратів, що готуються до закупівлі, декілька позицій, які зареєстровані тільки в Індії, на Мальті і в деяких балканських країнах, які не застосовувалися раніше ні в Європі, ні в Україні. Достовірність цього списку пізніше підтвердила представник "Crown Agents" в Україні Ольга Сільвестрова.

Після цього організація "Медичний контроль" опублікувала власне розслідування, згідно з яким у списках ліків, що закуповуються через міжнародних посередників, дійсно були присутні і інші препарати сумнівного походження, що поставляються в Україну компанією "Нортон-Україна", що має сумнівну репутацію у сфері закупівель ліків.