ua en ru

НААН роз'яснила ситуацію навколо договору з китайським агрохолдингом

НААН роз'яснила ситуацію навколо договору з китайським агрохолдингом

Академія заявляє про спотворення інформації про договір у ряді ЗМІ

Національна академія аграрних наук (НААН) повідомляє про істотне спотворення в деяких ЗМІ інформації про підписання Президентом Академії Ярославом Гадзалом договору про співпрацю з агрохолдингом Китайської Народної Республіки - Chinese Agricultural Corporation HuanFan Qu. Про це повідомляє видання "Лівий берег" з посиланням на офіційну заяву академії.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що нібито через недофінансування НААН з держбюджету заклад був змушений підписати договір з китайським агрохолдингом Chinese AgriculturalCorporation HuanFan Qu.

Національна академія аграрних наук при цьому офіційно заявляє, що у неї немає проблем з фінансуванням, а підписаний договір насправді закладає фундамент стратегічного співробітництва українських і китайських вчених у сфері виведення високоякісних послідовностей геному для ряду зернових (Triticum polonicum) та баштанних культур (Lagenaria siceraria), що дозволить підвищити стійкість даних культур до несприятливих погодних умов і хвороб.

На думку НААН, поширена інформація - це складова частина загальної кампанії з дискредитації Академії аграрних наук і, зокрема, її президента - Ярослава Гадзала з метою зірвати співпрацю з китайськими партнерами.

У свою чергу, китайська сторона, згідно з підписаним у жовтні договором, буде займатися не тільки наданням консультацій в певних технологічних процесах, а повністю інтегрується в повноцінне наукове співробітництво між нашими організаціями.

Також, НААН заперечує поширену інформацію про залучення 400 агроінженерів і 30000 працівників з КНР за спрощеною митною процедурою. На сьогодні кількість китайських фахівців і професійних працівників, яких необхідно буде залучити, потребує додаткового обговорення та узгодження з керівниками регіональних відділень НААН, зазначають в академії.

Крім того, НААН заперечує інформацію про надання права на перетин кордону і роботу в Україні за спрощеними умовами всім нашим китайським партнерам. Дане положення стосується тільки 3 тисяч осіб. Всі інші залучені з Китаю працівники будуть отримувати дозвільні документи на загальних підставах.