ua en ru

На ЄМЗ монтують БЗП вартістю 40 млн грн для нової доменної печі, що дозволить зменшити питому витрату коксу на 10-15 кг/т чавуну.

На "Єнакіївському металургійному заводі" (ЄМЗ) монтують безконусний завантажувальний пристрій (БЗП) вартістю 40 млн грн для нової доменної печі № 3, що дозволить зменшити питому витрату коксу на 10-15 кг/т чавуну, а також знизити витрату енергоносіїв на 10% і збільшити продуктивність печі на 3-5%, повідомляє прес-служба компанії.
Безконусний завантажувальний комплекс буде включати однотрактний апарат з ваговим бункером обсягом 24 куб. м, розподільний лоток довжиною 3,5 м, пристрій первинного вирівнювання тиску полуочіщеним доменним газом і вторинного - азотом. Монтаж БЗП буде виконуватися на висотних відмітках 45 м. Унікальність проведення робіт в тому, що наймасивніший вузол БЗП - шихтовий бункер - важить більше 30 т. Загальна вага агрегату - понад 100 т.
У порівнянні з двохконусним завантажувальним пристроєм, яким оснащені існуючі домни заводу, новий агрегат має більш тривалий термін експлуатації. Згідно з нормами експлуатації, двохконусний завантажувальний пристрій підлягає повній заміні один раз рік. У БЗП один раз на рік проводиться заміна лише одного елемента - лотка. Термін експлуатації самого пристрою становить близько 15 років.
Група ЄМЗ займається виробництвом товарної заготівки. До групи входять ВАТ "Єнакіївський металургійний завод" і україно-швейцарське спільне підприємство ТОВ "Метален", які здійснюють господарську діяльність на одному виробничому майданчику і мають єдиний виробничий цикл. Компанія виробляє катану і литу заготівку, стрижньовий прокат, а також різні сортові профілі (балки, швелери, куточки і ін.) ЄМЗ входить в дивізіон сталі і прокату групи "Метінвест".