ua en ru

На Южно-Українській АЕС виявлені пошкодження трьох паливних збірок

На енергоблоці № 2 Южно-Української АЕС виявлені незначні пошкодження трьох тепловиділяючих збірок ТВЗ-W компанії Westinghouse. Про це повідомляє прес-служба компанії "Енергоатом".

"У період планово-попереджувального ремонту (ППР) 2013 р. на енергоблоці N2 проведена вивантаження ТВЗ-W з активної зони реактора в басейн витримки після двох років їх експлуатації. У процесі вивантаження і проведення контролю герметичності оболонок тепловиділяючих елементів (ТВЕЛ) ТВС-W був проведений їх візуальний огляд, в ході якого виявлені незначні деформації та пошкодження декількох ободів дистанціонуючих решіток трьох ТВС-W", - йдеться в повідомленні.

Пошкодження отримані в ході операцій по завантаженню ТВС-W у ППР-2011. Зазначені відхилення є незначними і не перешкоджали безпечної експлуатації ТВЗ-W, що підтверджується герметичністю їх ТВЕЛ протягом 2-х паливних кампаній. Найближчим часом буде проведена додаткова інспекція ТВЗ-W за допомогою оснащення фірми Westinghouse.

Читайте також: Енергоблок № 2 Южно-Української АЕС відключено від енергомережі для проведення ремонту на 70 діб

У найближчі дні для інспекції ядерного палива на Південно-Українську АЕС прибудуть фахівці компанії Westinghouse.

Активна зона реактора енергоблоку N2 у ППР-2013 завантажена виключно ТВЗ виробництва ВАТ "ТВЕЛ" (Росія).

Що стосується дослідно-промислової експлуатації тепловиділяючих збірок Westinghouse на енергоблоці N3, то в активній зоні його реактора знаходяться 66 ТВС-W. На сьогодні зауважень з експлуатації активної зони реактора на потужності немає, все ТВЕЛ ТВС-W герметичні. У процесі перевантаження активної зони реактора в ППР-2013 заплановані огляд і інспекція ТВЗ-W.