ua en ru

На Януковича чиниться величезний тиск з боку Заходу, - глава АП РФ

Глава адміністрації Президента РФ Сергій Іванов впевнений, що на Президента України Віктора Януковича чиниться тиск з боку західноєвропейських і американських політиків.

Глава адміністрації Президента РФ Сергій Іванов впевнений, що на Президента України Віктора Януковича чиниться тиск з боку західноєвропейських і американських політиків. Таку думку він висловив в інтерв'ю телеканалу RT.

"Ми всі знаємо про десятки і навіть сотні випадків того, що на наш погляд являє собою явне втручання у внутрішні справи України з боку західноєвропейських і американських політиків. З моєї точки зору, це, м'яко кажучи, дуже негарно. Виходить, що публічно і ті, і інші заявляють, що це внутрішні справи України, що в України є законний уряд і законно обраний Президент. Ніхто не ставить під сумнів легітимність Януковича. Тим не менш, на нього, безсумнівно, чиниться величезний тиск", - сказав Іванов.

Представник Кремля нагадав, що звинувачення у втручанні у внутрішні справи України неодноразово звучали в адресу Росії.

"Але я поки ще не чув, щоб хто-небудь привів хоча б один факт, який доводить це", - підкреслив він.

За словами Іванова, його оцінки засновані виключно на фактах, а не на пропаганді".

"Може бути, я вас розчарую, але я ніколи б не дозволив собі використати такі вирази, якими користуються деякі офіційні особи США", - уклав він.

Раніше невідомі виклали запис телефонної розмови заступника держсекретаря США Вікторії Нуланд і посла США в Києві Джеффрі Пайетта. Політики обговорювали врегулювання політичної кризи на Україні і можливість включити в майбутній уряд лідерів Євромайдану.

У ході бесіди представниця Держдепартаменту США несхвально відгукнулася про роль Євросоюзу у вирішенні цього конфлікту, вживши при цьому лайливі слова. Спочатку було незрозуміло, чи дійсно на аудіозаписи звучить голос Нуланд, але потім вона сама підтвердила справжність ролика.

При цьому співробітниця Держдепу не стала коментувати лайку на адресу Євросоюзу, але торкнулася тій частині розмови, в якій йшлося про економічну допомогу Україні. Нуланд підкреслила, що розмова "була розлогою", і уточнила, що США, ЄС і Міжнародний валютний фонд допоможуть Києву лише у разі початку реформ на Україні.