ua en ru

На WikiLeaks розмістять 1139 документів, що стосуються України

В інтернеті вже можна знайти перелік усіх документів посольства США в Україні, які будуть опубліковані на WikiLeaks - число документів у ньому досягає 1139, пише «Комерсант Україна».
Поки Україна найчастіше згадується в документах, направлених в держдепартамент посольством США в Росії. Так, у звіті про візит помічника міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Олександра Вершбоу до Москви (до цього він відвідав Київ), що відбулося 30 вересня 2009 р., про Україну йдеться як про одну з "сфер особливих інтересів" Росії. "Відразу після прильоту (до Москви) О.Вершбоу почав розповідати про свій візит в Україну і передав побоювання української сторони щодо поваги Росією її суверенітету і кордонів", - говориться в документі з грифом "для службового користування", відправленому з посольства до Вашингтона 6 жовтня 2009 р. У документі також наводяться слова заступника міністра закордонних справ Російської Федерації Григорія Карасіна, який пояснив представникам США причини погіршення українсько-російських відносин. "Росія не намагається впливати на Україні, а хоче бачити її стабільним і безпечним сусідом. Він (заступник міністра) сказав, що Росія не може ігнорувати спроби представити її як головну загрозу для України", - говориться у звіті посольства.
Згадка про Україну міститься і в документі, присвяченому візиту міністра закордонних справ Ізраїлю Авігдора Лібермана до Москви і його переговорів з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим 2-3 червня 2009 р. "С.Лавров підняв тему перегляду історії, зокрема радянської епохи та періоду Другої світової війни, що, підкреслив він, є особливо гострим питанням для Східної Європи, а також актуально для Ізраїлю. Він згадав про офіційне визнання голодомору в Україні. А.Ліберман пояснив, що, визнавши трагедію (голодомор), Ізраїль не звинуватив у ній Росію , як не визнав її та актом геноциду ", - говориться у звіті.