ua en ru

На виборах до парламенту Японії перемогла правляча коаліція Абе

На парламентських виборах в Японії переконливу перемогу отримала правляча коаліція, яка об'єднує в собі Ліберально-демократичну партію (ЛДП), лідером якої є діючий прем'єр Сіндзо Абе і партію "Нова Комейто". За підсумками виборів, що завершилися, коаліція отримала 135 мандатів з 242.

На парламентських виборах в Японії переконливу перемогу отримала правляча коаліція, яка об'єднує в собі Ліберально-демократичну партію (ЛДП), лідером якої є діючий прем'єр Сіндзо Абе (на фото) і партію "Нова Комейто". За підсумками виборів, що завершилися, коаліція отримала 135 мандатів з 242, передає NHK News.

Таким чином, ЛДП потіснила Демократичну партію, що раніше володіла більшістю у верхній палаті, партію очолює екс-прем'єр країни Йосіхіко Нода. Тепер партія ЛДП має більшість в обох палатах парламенту - вперше з 2007 р.

Раніше Абе, що займає посаду прем'єр-міністра, після перемоги ЛДП на виборах в нижню палату парламенту в грудні 2012 р., заявив, що в його найближчих планах зосередитися на економічних питаннях. Курс, що проводиться ним, поєднує структурні реформи з ультрам'якою грошово-кредитною політикою, вже отримав назву "абеноміки".

Читайте також: Японія може відкласти збільшення податку з продажів

На думку японських експертів, у Абе вже назрівають перші проблеми. Аналітики відзначають, що перемога виборчого блоку Абе на парламентських виборах ослабить його рішучість щодо економічних реформ, особливо якщо враховувати зв'язки партії з галузями, яких стосуватимуться ці зміни.

"До цих пір супротивниками Абе були опозиційні партії, але тепер він може опинитися в ситуації, коли боротися доведеться з людьми у власній партії", - відзначив Томоакі Іваї, професор політології в Університеті Ніхон в Токіо.

Читайте також: Екс-прем'єр Японії подав до суду на нинішнього прем'єра через критику ліквідації аварії на "Фукусімі-1"

Критиків "абекономіки" турбує також те, що Абе змістить фокус на консервативний порядок денний, який вже давно займає центральне місце в його ідеології, а також зосередиться на перегляді післявоєнної пацифістської Конституції та військової історії Токіо, і тон Японії в обговоренні цих питань зміниться на жорсткіший.

Термін повноважень депутатів палати радників - шість років, проте половина депутатського корпусу переобирається кожні три роки. Верхня палата Японії складається з 242 місць. З 121 депутата 73 обираються від виборчих округів в 47 префектурах країни, а останні 48 - від загальнонаціональних округів за пропорційною системою.