ua en ru

На сході України пройшли проросійські мітинги із захопленням адмінбудівель

Перша квітнева неділя пройшло в Україні під знаком акцій протесту у східних областях. Зазначимо, що в Києві на Майдані Незалежності сьогодні обійшлося без традиційного віча.

Перша квітнева неділя пройшло в Україні під знаком акцій протесту у східних областях. Зазначимо, що в Києві на Майдані Незалежності сьогодні обійшлося без традиційного віча.

Луганськ. Проросійські активісти зайняли будівлю Служби безпеки України (СБУ) в Луганську, передає "5 канал". Під час штурму постраждали як демонстранти, так і правоохоронці.

У той же час, за даними групи "Євромайдан SOS" у Facebook, лідер мітингувальників оголосив, що досягнуто домовленість про звільнення затриманих раніше шести сепаратистів, закликавши натовп утриматися від активних дій.

На сході України пройшли проросійські мітинги із захопленням адмінбудівель

(Фото: Facebook /EvromaidanSOS)

Як повідомлялося, близько 2 тис. осіб пікетували будівлю УСБУ в Луганську з вимогою звільнити підозрюваного у спробі повалення конституційного ладу лідера "Луганської гвардії" Олександра Харитонова.

Штурм проходив з використанням світло-шумових гранат, вибухових пакетів, каміння та інших засобів.

Активісти закидали гранати всередину будівлі.

Донецьк. Проросійські активісти зайняли будівлю Донецької обласної державної адміністрації (ОДА), передають "Новости Донбасса". Так, після мітингу на площі Леніна, участь у якому взяли близько 2 тис. людей, проросійські демонстранти по вул. Артема рушили до будівлі ОДА.

На сході України пройшли проросійські мітинги із захопленням адмінбудівель

На сході України пройшли проросійські мітинги із захопленням адмінбудівель
(Фото: ОстроВ)

Мітингувальники напали на міліціонерів, які охороняли будівлю, і вирвали у них кілька щитів.

Групі сепаратистів вдалося прорватися всередину будівлі. Ще одна група прорвалася на подвір'я ОДА.

Повідомляється, що активісти встановили прапор РФ над будівлею обладміністрації.

Сьогоднішній захід сепаратистів у Донецьку присвячено захисту бійців "Беркута", затриманих українськими спецслужбами за підозрою в масових вбивствах під час протистояння в Києві.

Демонстранти скандували проросійські гасла і тримали в руках прапори РФ, георгіївські прапори і атрибутику проросійських громадських організацій, включаючи заборонену "Донецьку республіку".

За фактом захоплення адмінбудівлі облради та ОДА розпочато розслідування за ч.1 ст.294 Кримінального кодексу України (масові заворушення), повідомили у прес-службі прокуратури Донецької обл.

Ближче до вечора, за останніми даними, проросійські активісти в Донецьку заявили про намір сформувати "народну обласну раду".

Активісти зачитали резолюцію, у якій вимагають негайного скликання позачергової сесії Донецької облради та прийняття нею рішення про проведення референдуму про входження до складу РФ. Якщо сьогодні до півночі не буде скликана позачергова сесія, то сепаратисти загрожують оголосити в понеділок, 7 квітня, о 12:00 "народний мандат", тобто розпустити облраду і у якості депутатів обрати представників від усіх громад області.

Харків. Не обійшлося без пригод і в першій столиці України. Так, у Харкові сталися сутички між проросійськими активістами і прихильниками Євромайдану, передає Status Quo.

Станом на 16:00 на вул. Сумської стояла група євромайданівців у кількості близько 30 осіб, які були оточені кільцем міліціонерів.

Проросійські активісти робили спроби прорвати міліційне оточення, кілька разів це вдалося, але потім лад відновлювався. Мітингувальники кидали у євромайданівців камені і грудки землі, було чутно звуки вибухів.

В оточених учасників Євромайдану розбиті голови. Також з оточення вивели травмованого міліціонера.

Пізніше до місця подій під'їхав міліцейський автобус - правоохоронці спробували завантажити євромайданівців до транспортного засобу. Однак сепаратисти перешкоджали цьому, розгойдуючи автобус.

Нагадаємо, РНБО очікує на нову хвилю провокацій проросійських активістів для дестабілізації ситуації у південно-східних областях.