ua en ru

На будівництво 3 та 4 енергоблоків ХАЕС займе 7-8 років – Держатомрегулювання

На будівництво 3 та 4 енергоблоків Хмельницької АЕС піде 7-8 років. Про це в інтерв`ю кореспонденту РБК-Україна заявила голова Держатомрегулювання Олена Миколайчук.

"Якщо будувати сьогодні то будівництво триватиме щонайменше 5 років, а до його початку ще має бути і проект і його схвалення. Тобто блок буде збудовано десь років через 7-8 мабуть. Інша річ що там є збудовані конструкції можливо і їх частину можна використати" - заявила О.Миколайчук. За її словами ще потрібно визначити що саме з існуючих конструкцій може бути використано під час майбутнього будівництва. Для цього потрібно провести проектну роботу, підготувати ТЕО та звіт з аналізу безпеки. "Коли ми отримаємо всі ці документи то за 2 роки ми маємо їх розглянути згідно законодавства. Поки немає ліцензії можна лише підтримувати стан, робити якісь базові речі на майданчику" - заявила О.Миколайчук.

Нагадаємо, голова НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковский прогнозував добудову і введення в експлуатацію третього і четвертого енергоблоків ХАЕС до 2018 р. "Третій енергоблок можна ввести в експлуатацію в 2016 р., четвертий - в 2017 р.", - зазначив Ю.Недашковський. У Верховній раді України зареєстровано законопроект про ратифікацію угоди із урядом Росії щодо співробітництва у будівництві енергоблоків №3 і №4 на Хмельницькій АЕС. Відповідно 11 листопада Кабмін схвалив проект закону про ратифікацію угоди між Україною та РФ про співробітництво в будівництві енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС. Відповідне розпорядження Кабінетом міністрів України підписано 17 жовтня 2010 р. № 2106. Згідно до умов співпраці у добудові енергоблоків, планується, що російська сторона профінансує 85% проекту, українська - 15%. Раніше, 9 червня ц.р., міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко і гендиректор держкорпорації "Росатом" Сергій Кірієнко підписали угоду про співпрацю в будівництві 3 і 4 енергоблоків ХАЕС. Документ передбачав забезпечення російською стороною об'ємів фінансування, необхідних для проектування будівництва і введення в експлуатацію третього і четвертого енергоблоків ХАЕС, в т.ч. для оплати послуг і товарів, які поставляються з РФ в Україну, або закуповуються в Україні за умови часткового співфінансування українською стороною.