ua en ru

Україна має намір збільшити виробництво урану, - Міненерговугілля

На сьогодні опрацьовуються можливості і необхідні рішення для забезпечення вже найближчим часом збільшення виробництва урану. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, повідомляє прес-служба Міненерговугілля.

У рамках візиту до Кіровоградської обл. Ставицький відвідав Новокостянтинівську шахту державного підприємства Східний гірничо-збагачувальний комбінат (ДП "СхідГЗК") у с. Олексіївка Маловисківського району.

Перебуваючи на шахті, міністр зазначив, що "... Новокостянтинівське родовище є ключовим для розвитку всієї ядерної енергетики України. За кількістю урану Новокостянтинівське родовище є одним з найбільших в Європі і входить до десятки найбільших родовищ урану в світі".

Також міністр підкреслив, що освоєння Новокостянтинівського родовища дозволить поетапно збільшити випуск продукції до рівня потреби України в природному урані і створити базу для подальшого розвитку урановидобувної промисловості України.

Новокостянтинівська шахта є одним із структурних підрозділів Державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", що входить до десятки найбільших виробників урану в світі (2% від світового видобутку урану), є найбільшим в Європі і єдиним в Україні. Концентрат природного урану проводиться на ДП "СхідГЗК" використовується для фабрикації свіжого ядерного палива і на сьогодні задовольняє потреби АЕС України на 30-35%.

Читайте також: Чехія вивезла весь високозбагачений уран до Росії