ua en ru

На шляху до УА з ЄС Україні заважають вибіркове правосуддя, судова реформа і виборча система, - посол Литви

На шляху до угоди про асоціацію з Євросоюзом Україні заважають вибіркове правосуддя, судова реформа і виборча система. Таку думку висловив посол Литви в Україні Пятрас Вайтэкунас, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я бачу тільки три перешкоди на шляху до угоди про асоціацію, на шляху до "точки неповернення". Це вибіркове правосуддя, судова реформа, зокрема зміни закону про прокуратуру і створення надійної і прозорої виборчої системи", - заявив Вайтэкунас.

Він також додав, що Євросоюз посилено працює над тим, щоб Україна стала членом Європейського співтовариства, а не членом Митного союзу.

"Я сподіваюся, що працюючи разом, ми подолаємо всі перешкоди, і у листопаді під час саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі Україна підпише угоду про асоціацію, - зазначив посол. - Ми працюємо над тим, щоб Євросоюз міг виграти це глобальне змагання по відношенню до України. Хто бере участь в цьому змаганні? З одного боку це ЄС, який спирається на цінності європейської цивілізації і з іншого боку - Євразійський союз з його дуже хиткою системою балансу інтересів влади".

Нагадаємо, раніше глава представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський висловив побоювання, що український парламент не встигне прийняти законопроекти, необхідні для переходу до другої фази виконання плану дій щодо лібералізації візового режиму з Євросоюзом до саміту у Вільнюсі.