ua en ru

На процесі проти Мубарака виступили перші свідки

На судовому засіданні у справі поваленого Президента Єгипту Хосні Мубарака звинувачення допитало перших свідків, повідомляє Reuters. Ними стали генерали Хусейн Саїд і Мохамед Мурсі, а також старші офіцери Емад Бадр Саїд, Бассім Мохаммед ел-Отайфі і Махмуд Хабіб аль-Адлі - всі представники сил правопорядку, які в ході розгону безпосередньо знаходилися в оперативному штабі і координували дію підрозділів.
"У ході прокурорських допитів свідків ми очікуємо почути факти, які доводять вину Мубарака, а саме його наказ відкрити вогонь по мирним демонстрантам", - заявив Гамаль Ейд, - адвокат, який представляє інтереси сімей 16 з понад 850 загиблих демонстрантів.
Мурсі також міг опинитися на лаві підсудних, де крім Мубарака, який проводить слухання, лежачи на медичній каталці, знаходяться сини екс-Президента Алаа і Гамаль, а також міністр внутрішніх справ Хабіб аль-Адлі і шість вищих поліцейських чинів. Звинувачення проти генерального прокурора в знищенні доказів було знято з нього незадовго до початку слухань.
Варто зазначити, що суддя Ахмед Рефаат після перших двох засідань заборонив трансляцію із залу поліцейської академії, де проходять слухання, з причини виникнення все нових вуличних заворушень між прихильниками і противниками колишнього глави держави. Захист привітав таке рішення, висловивши думку, що тиск на свідків тепер буде надавати складніше.
Обвинувальний вирок за основним епізодом - розстріл демонстрантів, загрожує колишньому Президенту і його спільникам розстрілом.
Мубарак перший лідер, повалений в ході "Арабської весни", який постав перед судом. Президент Зін аль-Абідін бен Алі втік з Тунісу в Саудівську Аравію, де скористався гарантіями захисту короля Абдалли бен Абдель Азіза, доля лідера Джамагирії Муаммара Каддафі до цих пір не відома.