ua en ru

На Придніпровській ТЕС залишилося вугілля на один день роботи, - керівництво підприємства

На Придніпровській ТЕС 22 січня буде повністю вичерпаний запас вугілля, який на сьогоднішній день складає 3,5 тис. тонн. Про це РБК-Україна стало відомо з повідомлення менеджера з комунікацій Придніпровської ТЕС Таміли Бурсової.

Станція може припинити виробництво тепла та електроенергії через блокування поставок вугілля з зони АТО. Як йдеться у повідомленні, інших джерел швидкої доставки палива немає.

У разі зупинки ТЕС енергосистема України може недоотримати як мінімум 150 МВт на добу, тобто близько 500 тисяч домогосподарств можуть залишитися без світла, а третина мешканців Дніпропетровська - без тепла.

"Ми продовжуємо сподіватися, що Міністерство не допустить, щоб порушилася безперебійність роботи енергосистеми, зупинилися промисловість та підприємства комунальної сфери, - говорить директор ДТЕК Придніпровської ТЕС Андрій Ніколаєв. Більше того, ми впевнені, що в умовах наближення холодів Мінпаливенерго зробить все можливе, щоб 300 тисяч жителів Дніпропетровська не залишилися без тепла".

За його словами, єдиною альтернативою виходу зі сформованої ситуації є зупинка Придніпровської ТЕС і перехід на газ, що збільшить вартість виробництва електроенергії в 2,5 рази.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що на Придніпровської теплової електричної станції публічного акціонерного товариства "Дніпроенерго" склалася критична ситуація з запасами вугілля.

Відомо, що ДТЕК Придніпровська ТЕС є безальтернативним джерелом тепла і одним з ключових виробників електроенергії в регіоні. Станція виробляє кількість електроенергії, порівнянну з 76% потреб населення і промисловості Дніпропетровська. Від ДТЕК Придніпровської ТЕС живляться 18 високовольтних ліній електропередачі, за яким електроенергія подається на промислові підприємства, населенню, в сусідні регіони. Тепло та гарячу воду від ДТЕК Придніпровської ТЕС отримують 300 тисяч жителів міста.

ДТЕК Придніпровська ТЕС спочатку проектувалася під спалювання вугілля антрацитової групи. Спалювання іншого вугілля технологічно неможливе. Постачальниками вугілля на ТЕС традиційно були вуглевидобувні об'єднання ДТЕК Ровенькиантрацит і ДТЕК Свердловантрацит. В кінці грудня 2014 року президент заявляв, що повноцінне забезпечення українських станцій вугіллям неможливо без вивозу вугілля з донецького басейну. Однак з п'ятниці, 16 січня, вугілля з Донбасу ДТЕК на Придніпровську ТЕС, не вивозиться.