ua en ru

На президентських виборах в Румунії перемагає етнічний німець Клаус Йоханніс

На президентських виборах в Румунії перемагає етнічний німець Клаус Йоханніс
На президентських виборах в Румунії перемагає етнічний німець Клаус Йоханніс.

На президентських виборах в Румунії перемагає етнічний німець Клаус Йоханніс, передає "Російська газета".

За останніми даними, після обробки 96,5% бюлетенів, Йоханніса у другому турі підтримали 54,66% виборців. Його суперник, лідер соціал-демократичної партії і глава уряду Віктор Понта, який вважався фаворитом перегонів, незважаючи на гучні корупційні скандали навколо вищих чиновників країни, отримав 45,33%. Явка виявилася рекордно високою - понад 62%, що майже на десять відсотків більше, ніж у першому турі.

Зазначимо, що це перша зміна глави Румунії з часів вступу країни в ЄС в 2007 р. протягом десяти років її беззмінним Президентом був Траян Бесеску. На думку експертів, він постарається зберегти вплив на нового главу держави, який досі не був політиком національного масштабу.

Етнічний німець, колишній вчитель фізики, Йоханнис чотири рази обирався мером міста Сібіу, успішно залучаючи інвестиції та туристів. Серед тих, хто підтримав його кандидатуру на виборах, були представники угорської меншини Трансільванії. Гучних зовнішньополітичних заяв Йоханнис поки не робив. На відміну від Понти, обіцяв "об'єднати Румунії та Молдови до 2018 року", новий глава досить стримано висловився за "молдавському питання", вважаючи недоцільним "квапити братів з-за Пруту".

Нагадаємо, прем'єр-міністр Румунії Віктор Понта, який вже визнав свою поразку на що відбулися 16 листопада президентських виборах, хоча екзит-поли не виявили істотного переваги якого-небудь з двох учасників другого туру.