ua en ru

На підприємствах Roshen почалися звільнення персоналу

Тривалий торговельний конфлікт між Україною і Росією привів до звільнень персоналу на підприємствах найбільшої української кондитерської корпорації Roshen, повідомляє "Комерсант-Україна".

За даними прес-служби Roshen, "деякі звільнення працівників" відбуваються через зміни планів виробництва.

"Ці плани залежать від того, яка у нас частка продажів. Оскільки наша продукція в Росії не поставляється, плани виробництва були скоректовані",- йдеться в повідомленні.

В Київській, Вінницькій, Донецькій та Полтавській обласних організаціях профспілки працівників агропромислового комплексу, куди входять фабрики Roshen, розповіли, що адміністрація вже проводить масові скорочення.

"Нам вже повідомили, що до кінця року на Маріупольській фабриці скоротять понад 140 осіб (за даними фінансової звітності компанії, на кінець 2012 р. там нараховувалося 755 осіб)",- розповіла голова Донецького обкому профспілки Яна Литвин.

На Вінницькій фабриці можуть звільнити близько 400 осіб (з 1875 людей, які числилися на кінець 2012 р.), уточнили в обласному обкомі.

"Загалом, скорочення можуть торкнутися понад 1 тис. осіб",- розповіли в профспілці.

Враховуючи, що швидкого повернення продукції Roshen на ринок Росії не передбачається, там не виключили подальших скорочень.

Як відомо, 29 червня 2013 р. головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко заборонив поставки продукції Roshen на російський ринок. За його словами, в результаті експертизи кондитерських виробів на Київській, Вінницькій, Маріупольській та Кременчуцькій фабриках Roshen у відомстві прийшли до висновку, що продукція не відповідає заявленим параметрам, зокрема виявлено порушення вимог до якості і безпеки.

В кінці жовтня експерти Федеральної служби з нагляду в сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини РФ (Росспоживнагляд) провели інспектування українських кондитерських фабрик Roshen. За результатами інспекції російська сторона заявила про те, що продукція на них нібито виготовляється на основі застарілих нормативів і не відповідає санітарним вимогам Росії по ряду мікробіологічних показників, а виробничий контроль на перевірених підприємствах не забезпечує гарантії якості та безпеки продукції, що поставляється.

Roshen - найбільший в Україні виробник і експортер кондитерських виробів. За даними "Укркондпрому", до заборони Roshen щомісяця поставляв до Росії продукцію на 135 млн грн. У 2012 р. з України було експортовано 438,8 тис. т кондитерських виробів на суму 1,1 млрд дол., з них в РФ - 213,1 тис. т на суму 608,7 млн. дол. За даними Euromonitor, в 2012 р. на частку Roshen припадало 3,2% російського ринку кондитерських виробів (6-е місце серед виробників).

Раніше власник корпорації Петро Порошенко заявляв, що не планує звільнень. Нещодавно - 1 листопада - у Вінниці на питання, чи буде скорочення, він відповів: "через Росію не буде. Для мене це принципово".

Як стало відомо, однією з причин скорочення робочих місць стали дедалі частіші перевірки фабрик з боку Міністерства доходів і зборів. Як повідомило джерело, знайоме з ситуацією, з липня 2013 р., відразу ж після оголошення заборони на ввезення продукції Roshen з боку Росії, міністерство організувало і провело понад 60 позапланових і планових перевірок корпорації та пов'язаних з нею компаніях, в результаті чого було порушено 10 кримінальних справ.

"В результаті корпорації Roshen було нараховано всілякого виду штрафів на суму понад 100 млн грн",- зазначило джерело.

За його словами, практично єдиною претензією податківців до корпорації є відшкодування ПДВ при експорті продукції в Росію. Представники Roshen та Петра Порошенка від коментарів відмовилися.