ua en ru

На покупку "Закарпаттяобленерго" з'явилися два претенденти, - Рябченко

Пакет конфіденційних документів для участі в конкурсі з продажу 50% акцій енергопостачальної компанії "Закарпаттяобленерго" у Фонду державного майна (ФДМ) вже запросили дві компанії, повідомив учора журналістам голова ФДМ Олександр Рябченко. Назви цих компаній він не назвав. Документи можуть бути запитані до дати проведення конкурсу - 20 січня 2012 р., пише "Комерсант-Україна".
"Закарпаттяобленерго" забезпечує електроенергією Закарпатську область. У 2010 році дохід компанії склав 719 млн грн, чистий прибуток - 3,9 млн грн. У I півріччі дохід підприємства склав 373 млн грн, прибуток - 4 млн грн. 50% компанії володіє ФДМ, 25% - НАК "Енергетична компанія Україна", 10,53% - VS Energy International N. V. Олександра Бабакова і Михайла Спектора, решта - free float.
Джерело в VS Energy підтвердив виданню, що в компанії вивчають можливість придбання "Закарпаттяобленерго". "Наскільки нам відомо, другий інтересант - це структура Костянтина Григоришина", - повідомило джерело в компанії. У прес-службі групи "Енергетичний стандарт" Григоришина не підтвердили і не спростували свого інтересу до участі в приватизації обленерго.
Старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква зазначає, що "Закарпатьеобленерого" має досить скромні показники роботи. "У цій компанії всього 400 тис. клієнтів (проти кількох мільйонів у інших обленерго) які живуть в гірській місцевості, де часто трапляються обриви ліній електропередачі, - каже Саква. - При цьому в Закарпатті великих промислових клієнтів, які споживають багато електроенергії, трохи".
Втім, компанія цікава тим, що може виробляти електроенергію, каже головний інвестстратегії ФГ "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. Він нагадує, що компанії належать три малих ГЕС - Теребля-Ріцька, Ужгородська та Оноківська - загальною потужність 32 МВт. "З урахуванням великої кількості гірських річок "Закарпаттяобленерго", в принципі, має можливість збільшити встановлені потужності малих ГЕС в три рази, - говорить Шеїн. - Можливо, з цим і пов'язаний інтерес до компанії".