ua en ru

На покупку "Райффайзен Банку Аваль" претендують "Альфа-банк", "Дельта Банк", СКМ і Group DF, - ЗМІ

Австрійський власник "Райффайзен Банку Аваль" з допомогою Deutsche Bank, консультанта по продажу установи, знайшов потенційних покупців. На покупку "Райффайзен Банку Аваль" претендують "Альфа-банк", "Дельта Банк", СКМ і Group DF, повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело, близьке до переговорів.

"Поки підтвердилася інформація про чотирьох претендентів: "Альфа-банк", "Дельта Банк", СКМ і Group DF. Пройшов перший раунд пропозицій, і 9 грудня австрійці повинні сформувати шорт-лист претендентів, з якими продовжать переговори. Вони дуже поспішають і хочуть закрити угоду до різдвяних свят", - стверджує джерело.

Ми не володіємо такою інформацією і не можемо її коментувати", - заявив керівник прес-служби РБА Леонід Зябрев.

За словами кількох банкірів, за РБА запропонували від 0,6 до 0,7 капіталу. Власний капітал "Райффайзен Банку Аваль" на 1 жовтня становив 7,2 млрд грн. Отже, за цю установу запропоновано близько 380-450 млн євро. "Райффайзен Банк Аваль" є найбільшою установою з іноземним капіталом (5-е місце за активами, 44,8 млрд грн).

"Австрійці натякнули, що хочуть бачити хоча б коефіцієнт 0,8, проте ніхто такої пропозиції не зробив", - зазначив один з банкірів.

"Найбільш вірогідний покупець - все-таки "Альфа-банк". З ним давно налагоджені відносини", - стверджує представник іншого претендента на РБА.

Фінансисти кажуть, що звільнення Герберта Степіча в травні з посади голови правління Raiffeisen Bank International було викликано якраз домовленістю з власниками "Альфа-банку".

"У Михайла Фрідмана (співвласник "Альфа-Груп") і його партнерів давно виникла ідея зробити "Альфа-Груп" частиною глобальної міжнародної групи, щоб зменшити політичні ризики в своєму бізнесі. Вони домовилися з паном Степічем, що "Альфа" купує весь східноєвропейський бізнес Raiffeisen, включаючи банки в Росії, Україні, Білорусії, Угорщини і, здається, в Румунії. Справа в тому, що за результатами стрес-тестів Raiffeisen їм не вистачає близько 2 млрд євро, і австрійці бояться, що наступний стрес-тест на початку року покаже нестачу ще 1,5 млрд євро. "Альфа" пообіцяла віддати за банки групи 4 млрд євро. Таким чином, Raiffeisen став би перекапіталізований, повернув би борги центробанку, і йому більше нічого не загрожувало", - розповів один з фінансистів.

При цьому, за його словами, Михайло Фрідман домовився з Гербертом Степічем, що він звільняється з Raiffeisen і очолює ці ж банки, але вже під брендом "Альфи".

"Після цього "Альфа-Груп" вносить всі свої активи, не тільки банківські, Raiffeisen і стає міноритарним акціонером центральноєвропейської групи. Коли схема цих домовленостей лягла на стіл голові ради директорів Raiffeisen Вальтеру Ротенштайнеру, він вирішив звільнити пана Степіча. Переговори про продаж всіх банків були зупинені, вирішено продати тільки український",- додав він.

Президент "Альфа-банку" Олександр Луканов вчора на дзвінки не відповідав. Співвласник "Дельта Банку" Микола Лагун відмовився коментувати угоду, а його конкуренти говорять, що пропозиція "Дельти" нецікаво австрійцям.

"Я не чув про серйозний інтерес до РБА з боку Ріната Ахметова і Дмитра Фірташа. Від імені СКМ і Group DF ведуть переговори менеджери, до яких продавці не ставляться серйозно, вважаючи це їх особистою ініціативою", - заявив один з фінансистів.
Беруть участь у переговорах керуючий директор SCM Advisors Ілля Архипов і голова правління банку "Надра" Дмитро Зінков вже кілька днів недоступні для коментарів.

"Нещодавно Дмитро Зінков мені розповів, що вже розібрався з проблемами у банку "надра" і вивчає можливості для експансії",- розповів один з банкірів. Інший зазначив, що Raiffeisen навряд чи встигне завершити переговори до кінця грудня, і операція буде завершена в I кварталі 2014 р.