ua en ru

На покриття збитків держшахт з бюджету направлено 3,2 млрд грн, - Міненерго

Державні шахти України в I кварталі збільшили збитки на 52%, для покриття яких держава направила 3,2 млрд грн з держбюджету, повідомляє "Комерсант-Україна".

Вчора в Міненерго опублікували статистику, згідно з якою збитки від випуску товарної продукції державних шахт в I кварталі виросли на 52%, до 3,6 млрд грн. А в березні цей показник виріс в 2,6 рази, до 1,3 млрд грн. Ці втрати в Україні компенсуються державою. "За січень-березень з бюджету надійшло 3,2 млрд грн на часткове покриття витрат із собівартості вугільної продукції", - уточнили в міністерстві. У Міненерго пояснюють рекордні збитки держшахт підвищенням собівартості виробництва вугілля - у березні вона досягла 1,5 тис. грн/т, збільшившись на 18,4% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Таке різке зростання збитків сталося вперше за останні п'ять років, стверджує один з чиновників Міненерго на правах анонімності (офіційно в міністерстві ситуацію не коментують). За його словами, головна причина в зниженні ринкових цін на вугілля - з 770 грн у минулому році до 690 грн за підсумками I кварталу цього року. "Це пов'язано з світовою кон'юнктурою ринку вугілля, і ми тут нічого зробити не зможемо", - зазначає співрозмовник видання. Правда, зростання собівартості виробництва вугілля на шахтах стало результатом підвищення зарплат та інших виплат шахтарям, а також збільшення цін на обладнання та матеріали, використовувані для видобутку вугілля, додає чиновник.

Учасники ринку говорять про настання кризи надвиробництва вугілля. "Наші склади забиті вугіллям. Аналогічна ситуація і на українських ТЕС. Сировину просто нікуди дівати - видобуток йде, витрати залишаються, а грошових надходжень немає. Звідси і збиток", - стверджують у ДП "Луганськвугілля". Зараз надлишок вугілля на складах українських теплоелектростанцій перевищує 5 млн т. Це вже призвело до зупинки деяких приватних шахт. Так, минулого року припинила видобуток Sadovaya Group, а цього року Coal Energy скоротила виробництво на 50%.

Через падіння фінансових показників багато шахт погіршили розрахунки з постачальниками і могли опинитися на межі банкрутства, говорить джерело в міністерстві. Тому вчора Президент Віктор Янукович підписав закон "Про внесення зміни до закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"". Цей документ забороняє порушення справ про банкрутство гірничих підприємств.

Серед основних причин падіння легального видобутку експерти називають зниження споживання електроенергії через спад у промисловості і зростання видобутку нелегального вугілля на шахтах-"копанках". "Мова йде насамперед про вугілля марки А, близько 5,3 млн т якого було реалізовано державними ТЕС і близько 900 тис. т експортовано", - заявив глава профспілки працівників вугільної промисловості, народний депутат Віктор Турманов. За його словами, торговці нелегальним вугіллям використовують схеми легалізації через держшахти і отримують за це вугілля дотації з держбюджету. У Міненерго не приховують, що минулого року з'явилися нові комерсанти, що постачають вугілля на державні "Центренерго" і "Донбасенерго". За інформацією голови незалежної профспілки гірників Донбасу Миколи Волинка, ці компанії були засновані на початку минулого року, мають статутний капітал менше 1 тис. дол. і зареєстровані в Донецьку.

Читайте також: Підписано закон про продовження мораторію на банкрутство гірничих підприємств до 1 січня 2015 р