ua en ru

На підтримку вугільної промисловості було виділено 14 млрд грн, - Демчишин

В Україну на підтримку вугільної промисловості було виділено 14 млрд грн.

В Україну на підтримку вугільної промисловості у 2013 р. було виділено 14 млрд грн. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин на годині уряду у Верховній Раді України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Як відомо, держава субсидувала на понад 14 млрд грн на вугільну промисловість у минулому році. Це величезні суми. Собівартість українського вугілля в середньому в два рази вище, ніж на ринку", - заявив Демчишин.

Тому, за його словами, головне питання на сьогодні - це реформування вугільної та нафтогазової галузі.

"Я розумію, що це дуже важливе соціальне питання. Але я виходжу з того, якщо є перспектива вугільних шахт, то вони будуть розвиватися, якщо шахта будується 25 років, а ще потрібно 500 млн грн для її остаточного будівництва, в результаті вона буде видобувати всього 400 тис. т вугілля в рік, калорійність його близько 4 тис. ККал, то економічний розрахунок тут не працює. Тому я відразу скажу: виключно економічний підхід. Спільно з Мінекономіки ми готуємо план приватизації вугільних підприємств. Ті, що мають перспективу, будуть приватизовані або будуть працювати на державу. Ми розуміємо, що забезпечувати наші енергогенеруючі потужності набагато вигідніше, це потрібно робити, щоб підтримувати низьку собівартість електроенергії", - зазначив Демчишин.

Нагадаємо, згідно з програмою діяльності уряду, Кабмін планує до 2019 р. ліквідувати 32 збиткові шахти.