ua en ru

На парламентських виборах в Польщі оброблено 99% бюлетенів - перемагає партія Туска

Польська ЦВК опрацювала вже 99% бюлетенів. Перемогу на парламентських виборах отримала правоцентристська "Громадянська платформа". Партія, яку очолює прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, випередила головного суперника - "Право і справедливість" Ярослава Качиньського більш ніж на 9%. Таким чином, у парламенті "Громадянська платформа" отримає 206 місць з 460, повідомляє "5 канал".
У Польщі завершують підрахунок голосів. За даними ЦВК, перемогла - партія "Громадянська платформа". Це означає, що її лідер Дональд Туск стане першим прем'єр-міністром, який залишиться на другий термін після виборів.
"Надалі на нашу партію чекає багато роботи. І діяти доведеться вдвічі швидше, ніж раніше. Адже ми хочемо, щоб жителі Польщі досягли вищого рівня - люди цього заслуговують", - заявив Дональд Туск
Політологи вважають вибір поляків оптимальним для розвитку країни, адже завдяки зусиллям діючого уряду Польщі поки вдається уникати економічної кризи.
Основним суперником "Громадянської платформи" на виборах була опозиційна партія "Право і справедливість". Її очолює Ярослав Качинський, брат загиблого президента Леха Качиньського. Ця політсила вийшла на вибори з вимогою перегляду газових контрактів з Росією і нового розслідування авіакатастрофи під Смоленськом. Критикує Качиньський і зовнішню політику сусідніх країн: Німеччину звинуватив у посяганні на польські землі. Втім, результати виборів показали: поляки прагнуть спокою та стабільності.

"Громада сказала своє слово. Більшість людей показала, що на даний момент задоволена тим, як Польща розвивається. Ми ж продовжуємо стверджувати, що нашій країні необхідний ряд важливих змін", - сказав Ярослав Качиньський.
Окрім "Громадянської платформи" і "Права і справедливості", в сейм потраплять ще три партії - Рух Палікота, Польська селянська партія і Союз лівих демократичних сил. За законодавством, президент повинен запропонувати сформувати уряд лідеру однієї з партій, що пройшли в парламент. Напередодні Дональд Туск заявив - вже в понеділок почне формування коаліції. Основними завданнями нового уряду стануть скорочення дефіциту бюджету та уповільнення зростання держборгу. На Польщу чекають такі непопулярні заходи, як підвищення податків і скорочення бюджетних витрат, зокрема - на виплату пенсій.