ua en ru

На відтоку грошей з банків зароблять тільки спекулянти, - експерти

Економічні експерти і банкіри закликають громадян України не піддаватися паніці, не забирати свої кошти з депозитів, а тим більше - не поспішати купувати за них валюту. За їх словами, незважаючи на останні події на евромайданах, банківська система залишається стабільною. Про це заявляють як в Національному банку України, так і незалежні аналітики банківського ринку.

Так, глава НБУ Ігор Соркін стверджує, що банківська система України буде працювати, і людям не варто турбуватися про збереження своїх заощаджень.

"Закликаю всіх бути впевненими у роботі банківської системи і збереженні своїх заощаджень. Банки України неодноразово доводили свою здатність працювати в будь-яких умовах, - сказав глава НБУ. - У разі виникнення проблемних ситуацій, регулятор завжди готовий втрутитися і забезпечити рівновагу на фінансовому ринку".

З такою думкою погоджується і колишній заступник голови правління НБУ, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

"Мені сподобалося заяву глави НБУ Ігоря Соркіна, який сказав, що Нацбанк працює в штатному режимі, жодних обмежень на платежі в іноземній валюті та в гривні не введено. Так і повинно бути, - заявив Савченко. - Подивіться на Іспанію - там теж були протести, але на банківську систему вони не вплинули".

Крім того, на думку експерта, немає і ніяких передумов для запровадження мораторію на повернення депозитів, як у 2004 році під час "Помаранчевої революції".

В нинішніх умовах, вважають фахівці, забирати кошти з банків і нести їх додому - безглуздо. Адже вдома "під подушкою" вони уразливі не лише для інфляції, але і ніяк не захищені від протиправних посягань з боку зловмисників. Якщо ж гривню з депозитів ще й терміново обміняти на валюту, втрати будуть ще більшими, прогнозує Савченко. Адже на валютному ажіотажі запрацюють тільки міняйли, які штучно піднімуть курс під час паніки, а по її закінченні опустять знову. Тому курс гривні зараз знаходиться в руках не тільки НБУ і уряду, але і пересічних українців, попереджають досвідчені економісти.

З ними солідарні і банкіри.

"Промінвестбанк", поряд з іншими українськими банками, як і раніше, надає вільний доступ клієнтів до своїх депозитними вкладами, так само як і відсотків за ним, не встановлює жодних обмежень на зняття готівки у банкоматах або касах відділень, ні на валютно-обмінні операції, ні на користування затребуваними сьогодні (особливо в переддень новорічних свят) споживчими кредитами.