ua en ru

На відкритті фондових торгів у США 22 травня очікуються коливання провідних індексів

На відкритті фондових торгів в США 22 травня 2012 р. очікуються коливання провідних індексів. Про це свідчить динаміка ф'ючерсів на основні біржові індикатори, що відображає невпевненість інвесторів.

Позитивну динаміку індексів можуть підтримати очікування інвесторів, пов'язані з майбутнім неформальним самітом Євросоюзу (ЄС), який відкриється 23 травня ц.р. Інвестори сподіваються, що в ході саміту будуть прийняті заходи по стимулюванню економічного зростання в Європі та залучення нових інвестицій. Також благотворно на ході торгів може позначитися інформація про те, що влада Китаю в рамках боротьби з уповільненням економічного зростання планують реалізувати ряд проектів з розвитку інфраструктури.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що зростання ВВП Китаю в I кварталі 2012 р. сповільнилося до 8,1% при прогнозах аналітиків в 8,3%.

Серед негативних факторів, які інвестори можуть взяти до уваги, варто згадати доповідь Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), згідно з яким відновлення світовій економіці знаходиться під загрозою через європейської боргової кризи. Так, ОЕСР прогнозує, що зростання ВВП 34 країн, що входять в організацію, скоротиться з 1,8% до 1,6% за підсумками 2012 р. З іншого боку, ОЕСР відзначає, що США залишаться серед лідерів за темпами відновлення економіки за рахунок вигідних умов кредитування і ультрам'якої кредитно-грошової політики. Так, організація підвищила прогноз по зростанню ВВП США з 2,0% до 2,4% в 2012 р.

Також сьогодні очікується публікація даних за обсягом продажів будинків на вторинному ринку в США в квітні 2012 р. Аналітики очікують зростання даного показника до 4,66 млн будинків проти 4,48 млн одиниць в березні поточного року.

У центрі уваги інвесторів залишиться володіє найбільшою в світі соціальною мережею інтернет-компанія Facebook, для якої попередня торгова сесія закінчилася розпродажем активів (-11%). Дебютні торги компанії на біржі Nasdaq 18 травня ц.р. розчарували численних інвесторів, оскільки котирування Facebook підвищилися в порівнянні з ціною IPO лише на 23 цента (до 38,23 дол.), хоча багато аналітиків прогнозували зростання до 50 дол./акція і вище. Експерти називають Facebook новим "мильним міхуром" на ринку інтернет-технологій.
До початку торгів великий американський банк Morgan Stanley, який виступив одним з організаторів IPO Facebook, несподівано знизив прогноз по прибутку інтернет-компанії.

Приватна інвестиційна компанія CVC Capital, що володіє правом проводити гонки "Формула-1", продала третину своєї частки в Formula One Group в рамках підготовки до IPO і залучила 1,6 млрд дол.

Також у фокусі може виявитися одна з найбільших в світі компаній по управлінню активами - американська BlackRock, після того як британський банк Barclays оголосив про намір вийти з її капіталу і продати 20% приналежних йому активів BlackRock за 1,6 млрд дол.

Крім того, на динаміку котирувань низки компаній, серед яких виробник комп'ютерів Dell і рітейлер Best Buy, може вплинути корпоративна звітність.

Станом на 14:30 за київським часом котирування ф'ючерсів на індекс Dow Jones знизилися на 9,00 пункту (-0,07%), на індекс S&P - підвищилися на 0,10 пункту (+0,01%), на індекс Nasdaq - знизилися на 4,50 пункту (-0,18%).

Нагадаємо, фондові торги в Європі 22 травня 2012 р. відкрилися зростанням провідних індексів на тлі очікувань інвесторів, пов'язаних з майбутнім неформальним самітом Євросоюзу (ЄС), який відкриється 23 травня.