ua en ru

На відкритті фондових торгів в США 21 листопада очікується підвищення провідних індексів

На відкритті фондових торгів в США 21 листопада 2013 р. очікується помірне зростання провідних індексів у середньому на 0,2%. Головна позитивна подія, яка відтіняє змішані і сумнівні новини, - це голосування банківського комітету сенату США по кандидатурі Джанет Йеллен на пост глави Федрезерву США. Початок засідання сенаторів очікується о 17:00 за київським часом, через півгодини після відкриття торгів.

Рівно тиждень тому Йеллен вже виступала на засіданні банківського комітету сенату. Йеллен відповідала на питання сенаторів, максимально чітко пояснюючи свою позицію з питань фінансової політики та економіки в цілому. Тоді ж вона заявила, що ФРС при ній буде уважно стежити за станом на ринку праці: в майбутньому це стане найважливішим показником того, як скоро можна буде скорочувати програму кількісного пом'якшення (QE3).

Тим не менш напередодні був опублікований протокол останнього засідання комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США. Виходячи з містяться в ньому даних, можна зробити висновок, що ситуація на ринку праці буде не настільки важливою при вирішенні долі QE3, як стверджувала раніше Йеллен. Скорочення стимулюючої програми може початися після аналізу великої кількості факторів, а не тільки кількості робочих місць і безробіття. Якщо макроекономічна ситуація продовжить налагоджуватися, комітет з операцій на відкритому ринку (FOMC), що може почати скорочення QE3 без оглядки на ринок праці. Занепокоєння за такого сценарію подій занурило торгові майданчики в Америці і у всьому світі в "червону" зону.

Також сьогодні очікується публікація ряду важливих макроекономічних даних. Традиційно в четвер Міністерство праці США опублікує щотижневий звіт за первинними заявками на допомогу з безробіття. Аналітики очікують, що за тиждень з 9 по 15 листопада 2013 р. їх кількість дещо зменшиться (до 335 тис.). Тоді ж (15:30 за київським часом вийдуть дані за промисловими цінами в США в жовтні 2013 р. (не очікується скільки-небудь важливих змін в річному, ні в місячному численні), а через півгодини після цього - індекс PMI по американській промисловості (за листопад ц.р., попередньо) від агентства Markit. Раніше сьогодні це ж агентство підніс неприємний сюрприз європейським трейдерам, повідомивши про рекордне за півроку зниження промислового індексу ділової активності (PMI) у Франції (також за листопад, попередньо), хоча очікувалося деяке зростання показника.

Станом на 15:00 за киевскомку часу 21 листопада ф'ючерси на індекс Dow Jones ростуть на 24,00 пункту (+0,15%), на індекс S&P - підвищуються на 2,60 пункту (+0,15%), на індекс Nasdaq - на 9,50 пункту (+0,28%).