ua en ru

На відкритті фондових торгів в США 20 листопада очікується невелике зниження провідних індексів

На відкритті фондових торгів в США 20 листопада 2013 р. очікується зниження індексів в середньому на 0,1%. Ф'ючерси основних американських індексів коливаються приблизно на рівні відкриття через змішаних очікувань від сьогоднішніх макроекономічних даних.

Насамперед на настрій інвесторів як і раніше впливає заяву мільярдера Карла Айкана про небезпеку нового "мильної бульбашки" на фондовому ринку. Як мінімум за останні кілька тижнів тривалі ралі, змінювані короткостроковими і слабкими зниженнями, якраз і призвели до "перегріву" ринку, впевнений Айкан. За його словами, прибутку багатьох компаній забезпечені лише дешевими кредитами, а не реальної розумної роботою їх керівників. Айкан впевнений, що зворотна купівля акцій, а не їх прибутковість є головним драйвером зростання ринків цінних паперів.

Подвійними, швидше за все, виявляться результати головного макроекономічного події тижня - публікації протоколів останнього засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США (сьогодні в 23:00 мск). Точні слова чиновників Федерального резерву, їх думка допоможуть зрозуміти причини чергового перенесення скорочення програми кількісного пом'якшення (QE3). Більш того, ознайомившись з цими висловлюваннями, трейдери постараються знайти в них натяки на те, що програму не скоротять ще хоча б півроку.

Як відзначають експерти, це цілком ймовірний варіант розвитку подій. Однак у цієї медалі є друга сторона, яка і тягне торгові майданчики в "червону" зону. Це те, з якої причини QE3 буде продовжена в поточному обсязі. Інвестори очікують, що з доповіді стане ясно, наскільки важке становище спостерігається на американському ринку праці, яке й змушує ФРС тимчасово відмовитися від скорочення стимулюючої програми.

На підтвердження цих припущень можна навести промову глави Федрезерву Бена Бернанке. Напередодні він прямо заявив, що звіт за створення робочих місць в жовтні 2013 р., яким би позитивним він не здавався, все одно недостатньо "хороший", щоб приступити до урізання QE3. Кількість первинних заявок на допомогу з безробіття стабілізувався на рівні трохи вище 300 тис. в тиждень, в жовтні було створено 204 тис. робочих місць (у півтора рази більше, ніж очікувалося). Все це, на думку поки Бернанке, поки ще досить похмура картина.

Якщо говорити про регулярні макроекономічних даних, сьогодні в 17:30 мск очікується звіт за індексом споживчих цін за жовтень 2013 р. Аналітики прогнозують деяке уповільнення інфляції як у місячному (до 0%), так і в річному (до 1,0%) обчисленні. О 19:00 Національна асоціація ріелторів США опублікує доповідь щодо продажу житлоплощі також за жовтень 2013 р.

Корпоративні новини: другий день триває публікація фінансових результатів ритейлерських мереж. Ще до відкриття торгів очікуються звіти за липень-вересень 2013 р. двох великих компаній цієї сфери: J.C.Penney і lowe's. На 16:30 мск на торгах premarket зростання котирувань J.C.Penney становить 2,8%, а у lowe's - зниження на 3,9%.

Увага інвесторів буде прикута також до цінних паперів банку Jpmorgan Chase. Напередодні стало відомо про те, що йому все ж вдалося домовитися з Мінфіном США про сплату штрафів і компенсацій на суму 13 млрд дол. З них 4 млрд підуть на компенсацію шкоди, завданої ряду домовласників в результаті допущених банком порушень під час кризи 2007-2008 рр. Угоду завершує тривалий розгляд влади з J.P.Morgan, нехай і ціною колосальних виплат. На торгах premarket акції банку знижуються в ціні на 0,3% до 16:30 мск.

Станом на 16:30 мск 20 листопада ф'ючерси на індекс Dow Jones знижуються на 4,00 пункту (-0,03%), на індекс S&P - знижуються на 0,70 пункту (-0,04%), на індекс Nasdaq - на 3,50 пункту (-0,10%).