ua en ru

На відкритті фондових торгів в США 18 вересня очікується зростання індексів

На відкритті фондових торгів в США 18 вересня 2013 р. очікується помірне зростання основних індексів. Попередні торги, також закрилися в "зеленій зоні" на тлі дводенного засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США.

Очікується, що фондовий ринок продовжить почалося в понеділок ралі, незважаючи на наближення "години Х" - оголошення рішення ФРС щодо згортання програми "кількісного пом'якшення". Програма передбачає виділення ФРС 85 млрд дол. щомісяця для стимулювання економіки США, проте минулого тижня з'явилася інформація про різке скорочення виплат - мінімум на 15 млрд дол. Така перспектива негативно впливала на настрій інвесторів по всьому світу, що призвело до серйозного падіння котирувань на всіх основних майданчиках.

Однак 17 вересня, в перший день засідання FOMC, стало відомо, що ФРС піде назустріч ринку: урізати програму "кількісного пом'якшення" передбачається не більш ніж на 10 млрд дол. Від підсумкового рішення комітету буде цілком залежати, завершаться сьогодні торги на біржі підвищенням або зниженням індексів.

На думку аналітиків, є три найбільш імовірні шляхи, по яких буде розвиватися ситуація. По-перше, це продовження ралі на торгових майданчиках у випадку помірного скорочення програми (близько 10 млрд дол.)

Потім, якщо ФРС так і не оголосить сьогодні своє остаточне рішення, ринок буде кілька годин рости за інерцією, щоб потім перейти до зниження. Нарешті, у випадку серйозного скорочення програми стимулювання очікується серйозне падіння ринку з подальшою стабілізацією.

Остаточне рішення ФРС стане відомо в 21:00 за київським часом, після чого в 21:30 очікується прес-конференція глави ФРС Бена Бернанке.

Якщо говорити про корпоративні новини, то сьогодні очікується публікацій квартальних звітів ряду корпорацій. Це великий виробник консервів та борошняних виробів General Mills (в ході попередніх торгів 17 вересня акції компанії виросли в ціні на 0,1%), англійський футбольний клуб Manchester United (зростання котирувань 0,6% за підсумками минулої сесії) і одна з найбільших у світі логістичних фірм FedEx (акції якої подорожчали на 1% в ході попередньої сесії). Варто зауважити, що FedEx традиційно розглядається як лідер галузі - результати звіту будуть опосередковано впливати на настрій інвесторів в цілому.

Станом на 14:00 за київським часом ф'ючерси на індекс Dow Jones підвищилися на 21,00 пункту (+0,14%), на індекс S&P - ростуть на 1,30 пункту (+0,08%), а на індекс Nasdaq - на 9,50 пункту (+0,30%).