ua en ru

На відкритті фондових торгів в США 13 листопада очікується зниження провідних індексів

На відкритті фондових торгів в США 13 листопада 2013 р. очікується зниження індексів в межах 0,3%. Невелике просідання торгової площадки обумовлено неоднозначними новинами про економічну реформу в США, поновленням розмов з приводу урізання стимулюючої програми і побоюванням "перегріву" ринку.

Напередодні завершився третій пленум 18-го скликання ЦК Комуністичної партії Китаю. На ньому керівниками країни було оголошено про принциповий курс на лібералізацію економічного життя: ринкові відносини стануть основою для розподілу ресурсів. Однак експерти зазначають, що рішення, по-перше, було продиктовано лише гальмуванням економічного зростання КНР, по-друге, не містило будь-якої деталізації плану. Все це змушує інвесторів ставитися до проголошеної реформи швидше скептично.

Також не до кінця ясно, коли ФРС США візьметься за урізання програми "кількісного пом'якшення" (QE3). Позитивні дані по американській економіці (зростання ВВП, купівельної спроможності) можуть стати сигналом ФРС щодо скорочення стимулюючої програми, чого дуже не хочеться інвесторам. Якщо в жовтні на тлі "шатдауна" держапарату гравці ринку сподівалися, що урізання QE3 відбудеться не раніше середини 2014 р., то тепер більшість з них припускають, що це станеться набагато швидше - в період грудень 2013р. - весна 2014 р.

Проблема також у тому, що самі чиновники ФРС не коментують цю проблему однозначно. Виступи одних членів керівництва ФРС мають невеликий ухил в підтримку скорочення QE3, інші, навпаки, виступають за максимальну відстрочку цього кроку. Невідомість як і раніше тримає ринки в напрузі.

Також на хід торгів premarket продовжує впливати побоювання "перегріву" ринку. Півторатижневе ралі в самому кінці жовтня призвело до встановлення кількох історичних рекордів, після чого індекси показували переважно "боковий" рух (за винятком помітного падіння 7 листопада 2013 р.).

Якщо говорити про корпоративних новинах, сьогодні очікуються фінансові звіти за липень-вересень 2013 р. від декількох великих компаній. До відкриття сесії очікується доповідь великої мережі роздрібної торгівлі macy's. Експерти припускають, що за цей період чистий прибуток у річному вирахуванні в розрахунку на акцію компанії складе 39 центів.

Відразу після завершення торгів у відкритому доступі з'явиться квартальний звіт телекомунікаційної компанії Cicso з Каліфорнії. Стосовно неї аналітики зробили наступний прогноз: невелике зростання чистого прибутку на акцію до 51 цента і невелике зниження виручки до 12,35 млрд дол. у річному обчисленні.

Станом на 15:20 за київським часом 13 листопада ф'ючерси на індекс Dow Jones знижуються на 22,00 пункту (-0,14%), на індекс S&P - знижуються на 2,50 пункту (-0,14%), на індекс Nasdaq - на 10,75 пункту (-0,32%).