ua en ru

На освячення Патріаршого собору УГКЦ приїде понад 10 тисяч віруючих

У Києві 4 червня на прес-конференції, присвяченій темі освячення собору, глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук зазначив, що ця подія є дуже важливою для всієї Церкви, оскільки Патріарший собор - головний храм УГКЦ, присутня на всіх континентах світу.

"Патріарший собор є знаком єдності нашої Церкви, - сказав Предстоятель УГКЦ. До дня освячення Собору будуть завершені основні частини інтер'єру храму, які, за літургійним канонами, необхідні для освячення. Першого грудня закінчиться конкурс на проект всього інтер'єру Собору. Але після освячення храм вже буде живим і рости у своїй внутрішній красі".

Освятити собор саме під час 1025-річного ювілею Хрещення запропонував на Постійному Синоді в лютому архієпископ на спокої Любомир Гузар. Свою пропозицію він мотивував тим, що коли освячували собор Святої Софії в Римі, "були тільки стіни, дах, підлога і престол". Члени Синоду підтримали пропозицію Блаженнішого Любомира.

З цієї нагоди очікується прибуття до Києва понад десяти тисяч греко-католиків з усього світу: Канади, США, Південної Америки, Австралії, країн Європи, а також офіційних осіб з різних держав. Голова наглядової ради будівництва собору , керівник організаційного комітету прощі з нагоди святкування 1025-річчя Хрещення України-Русі владика Йосиф Мілян, який теж брав участь у прес-конференції, подякував всім за пожертви на собор.