За тиждень новорічних свят українці з'їдають 40-денну норму м'яса, від якого вони відмовляються на період посту перед різдвяними святами. За підрахунками асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), до 40% витрат на новорічний стіл припадає саме на м'ясо і м'ясопродукти, за середньої вартості новорічного столу 1,2 тис. грн (дані опитування, проведеного агентством AgriSurvey).
"Порівняно з минулим роком витрати у вартісному вимірі на м'ясопродукти перед Новим роком будуть практично на рівні минулого року. Найбільшим попитом у західних регіонах країни користується буженина, шинка і домашні ковбаси, а в східних - сиров'ялені і сирокопчені ковбасні вироби", - повідомила виконавчий директор УКАБ Єлизавета Святківська.
В УКАБ зазначили, що враховуючи передноворічний попит, з 26 грудня почали рости ціни на свинину, яка традиційно користується найбільшим попитом у порівнянні з іншими видами м'яса. Вартість свинини виросла по всьому ланцюжку - від господарств, які вирощують свиней до роздрібних цін на ринках і в мережевий роздріб приблизно на 10-15% порівняно з рівнем цін минулого року, і становить 56-60 грн/кг.
Відзначимо, раніше УКАБ повідомляв, що в новорічні свята міське населення України викидає продуктів на близько 470 млн грн.