ua en ru

На модернізацію житлового фонду України необхідно 500 млрд грн, - Мінрегіон

На проведення модернізації та утеплення житлових будинків Україні необхідно близько 500 млрд грн. Про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник, передає прес-служба Мінрегіону.

"За підрахунками експертів потреби на модернізацію житлового фонду України складають близько 500 млрд грн. Державний бюджет не в змозі профінансувати таку суму. Тому залучаються кошти комерційних банків. У 2012 році було впроваджено механізм надання пільгових кредитів строком до 10 років з можливістю дострокового погашення зобов'язань. На реалізацію енергоощадних заходів, проведення капітального і поточного ремонтів об'єктів житлово-комунального господарства у минулому році спрямували 40 млн. грн., у тому числі кредитні кошти понад 6 млн грн отримали 11 ОСББ", - йдеться у повідомленні.

Темник зазначив, що пільгове кредитування дає можливість вже сьогодні отримувати позитивні результати в напрямку проведення енергоефективних заходів в житлових будинках. Він навів приклад ОСББ м. Луцька, які отримали кредитні кошти на встановлення нових ліфтів, утеплення будинку і проведення підземної електричної лінії. Результатом проведеної часткової модернізації стала економія енергоресурсів на 50% і, як наслідок, зменшення вдвічі оплати за теплопостачання для мешканців будівель.