ua en ru

На Мальдівах сьогодні проходить другий тур президентських виборів

На Мальдівах сьогодні проходить другий тур президентських виборів, спочатку призначений на 10 листопада, але перенесених на більш пізній термін у зв'язку з рішенням Верховного суду, повідомляє Associated Press. З 350-тисячного населення близько 240 тис. осіб мають право голосу. Люди вишикувалися до виборчих дільниць задовго до їх офіційного відкриття на тлі побоювань, що держава може повернутися до авторитарного правління.

Головними претендентами на пост президента є перший демократично обраний президент Мальдів і брат колишнього автократичного лідера країни. Для перемоги одному з них достатньо набрати просту більшість голосів. Мохамед Нашид, що подав у відставку з поста президента острівної республіки в Індійському океані в 2012 р., отримав близько 47% голосів виборців за результатами першого туру виборів, в той час як Яамин Абдул Гайюм, брат автократичного правителя Маумуна Абдула Гайюма, який правив країною впродовж 30 років, набрав 30% голосів.

Створення політичних партій було дозволено на Мальдівах в 2005 р., у жовтні 2008 р. в країні пройшли президентські вибори за участю кількох кандидатів. Тоді перемогу здобув Нашид, однак йому довелося подати у відставку на тлі запеклих протестів і заколоту вищих чинів поліції у лютому 2012 р.