ua en ru

На курс гривні в Україні впливає політична нестабільність і агресія з боку Росії, - експерт

Український економіст, доктор економічних наук, ректор Київського інституту банківської справи Василь Фурман вважає, що на курс гривні в Україні впливає політична нестабільність і агресія з боку Росії.

Український економіст, доктор економічних наук, ректор Київського інституту банківської справи Василь Фурман вважає, що на курс гривні в Україні впливає політична нестабільність і агресія з боку Росії. Про це він заявив в ефірі телеканалу БТБ.

"Потрібно розуміти, що на курс впливає дуже багато факторів. І можна виділити три головні чинники: це стабільність економіки, стабільність політичного життя в країні, професійний Національний банк і професійний уряд. На мій погляд, як мінімум, два фактори повинні виконуватися, тоді можна говорити про стабільну гривню. В Україні професійний Національний банк, в Україні професійний уряд. Але про стабільність політичного життя в країні в умовах АТО і агресії з боку сусіда - складно говорити. Тим більше, я думаю, в жовтні будуть перевибори Верховної Ради і завжди в період перевиборів курс долара зростав. Немає політичної стабільності. Більш того, деяким політикам вигідно дестабілізувати курс долара, тому що вони чекають реваншу", - сказав Фурман.

Економіст зазначив, що в умовах запровадження Україною санкцій проти Росії багато вітчизняних експортерів змушені шукати нові ринки збуту, а на це теж потрібен час.

"Верховна Рада прийняла закон про введення санкцій щодо Росії. А санкції - це по суті економічна війна, яку одна країна оголошує іншого. Підприємства, які мають великі ринки збуту в Росії, дуже швидко шукають ринки збуту в Європі. Але потрібно розуміти такий дуже важливий факт, що проблема збуту української продукції - це не тільки проблема генеральних директорів цих підприємств. Уряд, наші торгові представництва повинні також максимально втрутитися в цей процес і допомагати нашим підприємствам. І тоді ми справді зможемо спільно вирішити проблеми, і стабільність української гривні буде забезпечена", - упевнений Фурман.