ua en ru

На Кубані в рамках кримінальної справи про повінь затримані мер Кримська і колишній глава Кримського району

В рамках розслідування кримінальної справи про масову загибель жителів Кримського району затримано колишнього главу району Василя Крутько, голову Кримського міського поселення Володимира Улановського і виконуючого обов'язки керівника МКУ "Управління з попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту муніципальної освіти Кримського району" Віктора Жданова. Як повідомляє Слідчий комітет (СК) РФ, слідство має намір клопотати про обрання щодо них запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

20 липня 2012 р. керівником Головного слідчого управління СК Росії по Північно-Кавказькому федеральному округу в ході розслідування кримінальної справи про масову загибель жителів Кримського району було порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.293 Кримінального кодексу РФ (халатність, тобто неналежне виконання службовою особою своїх обов'язків внаслідок недбалого ставлення до служби, що спричинило по необережності смерть більше двох осіб).

Підозрюваними в скоєнні цього злочину є Крутько, Улановський, Жданов і глава Нижньобаканського сільського поселення Кримського району Ірина Рябченко. Всі підозрювані входять до складу комісії з попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій та забезпечення пожежної безпеки.

За версією слідства, в результаті неналежного виконання зазначеними посадовими особами своїх обов'язків своєчасно отримані ними 5 і 6 липня 2012 р. штормові попередження про прогнозоване небезпечне гідрометеорологічне природне явище, що представляє реальну загрозу для життя і здоров'я громадян, які перебувають на території Кримського району, не визначили можливих масштабів стихійного лиха, не виконали покладені на них обов'язки щодо своєчасного і належного оповіщення населення про небезпеку, що виникає при надзвичайній ситуації природного характеру, і евакуації його в безпечні райони. Халатні дії зазначених посадових осіб спричинили тяжкі наслідки у вигляді смерті 153 людей, що перебували на території Кримська Кримського району. В результаті були істотно порушені гарантовані Конституцією РФ права громадян на життя і здоров'я, охоронювані законом інтереси суспільства і держави, зазначається в повідомленні СК РФ.

Нагадаємо, 9 липня ц.р. губернатор Краснодарського краю Олександр Ткачов звернувся до депутатів ради муніципальної освіти "Кримський район" з пропозицією про відставку керівника Кримського району Василя Крутько. Депутати підтримали цю ініціативу і проголосували за відставку Крутько. Виконуючим обов'язки голови Кримського району за поданням губернатора краю був обраний Олександр Васильєв, який до цього очолював Абінський район.

В даний час в рамках кримінальної справи призначено більше 400 судово-медичних, 19 відеотехнічних, дві комп'ютерно-технічні та гідрометеорологічна судові експертизи. Обстежено 4 тис. 415 домоволодінь (квартир), які мають ушкодження. У справі допитано понад 1 тис. 300 потерпілих і свідків. Вироблено 25 виїмок документів, що мають доказове значення у справі.

6-7 липня 2012 р. на Краснодарський край обрушилися проливні дощі, які стали причиною загибелі, за різними даними, від 165 осіб (дані Слідчого комітету РФ) до 172 чоловік (дані МНС Росії). Першим удар стихії прийняв на себе Геленджик, де випала п'ятимісячна норма опадів. Потім шестибальний шторм обрушився на Новоросійськ, в результаті чого робота місцевого порту була призупинена до вечора 7 липня 2012 р.

У Кримському районі і, зокрема, в Кримську склалася найбільш критична ситуація. Вода в цій місцевості, де переважає одноповерхова забудова, піднімалася на 7 м. Повністю втратили майно 29 тис. чоловік, частково - 5,5 тис. осіб. Повністю зруйновано 400 домоволодінь. За медичною допомогою звернулися 800 осіб (400 осіб отримали травми сильної та середньої тяжкості і 400 осіб - травми легкої тяжкості), госпіталізовано 185 осіб, у тому числі 23 дитини.