ua en ru

На кордон з Україною привезли агітаційні звукотранслюючі станції, - джерело в Міноборони РФ

У прикордонні з Україною райони перекинуті десять агітаційних звукотранслюючих станцій (ЗС-82) на базі бойових розвідувально-дозорних машин (БРДМ-2)

У прикордонні з Україною райони перекинуті десять агітаційних звукотранслюючих станцій (ЗС-82) на базі бойових розвідувально-дозорних машин (БРДМ-2), повідомило РБК джерело в Міноборони Росії.

Згідно з характеристиками машин, дальність дії ЗС становить 6 км, потужність - 1000 Вт, а у оператора, що зачитує текст, є можливість перебувати на відстані до 500 м від бронемашини з пристроєм. Це головне пропагандистське знаряддя сучасної Російської армії, що раніше майже не застосовувалося. З допомогою звукопідсилюючої апаратури російські офіцери в разі військового конфлікту можуть спонукати противника скласти зброю.

Опитані РБК військові не пригадали, щоб така специфічна техніка використовувалася на навчаннях. При військових операціях такі машини використовуються для впливу на блоковані війська супротивника з метою примусити їх скласти зброю і здатися.

За словами військових, в Південній Осетії "гучномовці на колесах" не використовувалися. Застосовувалися вони лише кілька разів під час контртерористичних операцій в Чечні для переговорів з бойовиками. В Радянській армії активно використовувався попередник станції - ЗС-72 - під час бойових дій в Афганістані.

Аналогічні машини вдалося зняти журналістам українського видання The Kiev Times, які сфотографували два потяги, повністю завантажених армійськими КАМАЗами і бойовими машинами десанту (БМД), наступних за їх твердженням, на станцію Новозибків Брянської області.

Новозибківський район знаходиться на стику України, Росії та Білорусі. Частина бронетехніки та автомобілів, за даними видання, перекидається через Новозибків в Клімов - селище і найближчу до України залізничну станцію.

Останні кілька днів небувала активність з боку військових помічена місцевими жителями і українськими ЗМІ в Бєлгородської, Ростовської і Брянській областях, що межують з Україною. На численних фото - і відеосвідченнях залізничні ешелони підвозять в регіони бойову техніку. Друге джерело РБК в Міноборони розповіло, що в Брянську область з підмосковного Наро-Фомінська перекинуті дві танкові бригади Кантемирівської дивізії.

Міноборони Росії ніяк не коментує повідомлення про перекидання військ. Офіційно вчення в Бєлгородської та Курської областях закінчилися на початку березня. В середині березня російське військове відомство оголосило про те, що Збройні сили Росії "збільшують інтенсивність польових занять на полігонах Ростовської, Бєлгородської, Тамбовської та Курської областей". У прес-службі Міноборони тоді запевнили, що це відбувається у відповідності з планом бойової підготовки.

У п'ятницю повідомлення про "військову загрозу" прокоментував російський МЗС. "Проведені в березні чотири міжнародні інспекції не виявили ніяких "агресивних приготувань" і не зафіксували жодної військової діяльності, крім раніше заявленої. Навіть українська інспекційна група, яка побувала 18-20 березня у Білгородській області, погодилася з тим, що ніякої великої військової діяльності не проводиться. Виявлені нею три батальйони ВДВ ЗС Росії, що знаходяться поза зоною постійної дислокації (тобто на навчаннях), навряд чи можна вважати ознакою "загрозливого нарощування військової потужності", - йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства Росії.