ua en ru

На "Фукусімі" шість працівників отримали дозу опромінення при витоку радіоактивної води

У результаті витоку високорадіоактивної води на аварійній японській АЕС "Фукусіма-1" шість співробітників станції отримали потужну дозу опромінення.  Про це повідомляє оператор АЕС компанія ТЕРСО в середу, 9 жовтня.

У результаті витоку високорадіоактивної води на аварійній японській АЕС "Фукусіма-1" шість співробітників станції отримали потужну дозу опромінення. Про це повідомляє оператор АЕС компанія ТЕРСО в середу, 9 жовтня.

За даними компанії, персонал станції помилково від'єднав один із шлангів у системі опріснення високорадіоактивної води, де концентрація стронцію-90 оцінюється у 37 млн ​​беккерелів на літр (при нормі 30 беккерелів на літр).

ТЕРСО на даний час з'ясовує, яку дозу опромінення отримали співробітники станції.

Витік було незабаром усунено, його обсяги уточнюються. Вода не проникла за межі огорожі навколо системи опріснення, впливу на екологію немає, повідомив оператор АЕС.

На початку жовтня компанія-оператор АЕС "Фукусіма-1" Tokyo Electric Power Company (TEPCО) повідомила про витік 4 т дощової води, у якій був відзначений високий рівень радіації. За повідомленнями фахівців, рівень радіоактивності води становив приблизно 160 беккерелів на літр. Причини витоку не повідомлялися.

Напередодні прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив про готовність прийняти закордонну допомогу в боротьбі з витоками на "Фукусімі".

Нагадаємо, в серпні Міністерство економіки, торгівлі і промисловості Японії представило звіт про витік радіоактивної води з аварійної АЕС "Фукусіма-1", у якому повідомлялося, що в океан щодня потрапляє близько 300 тонн зараженої води. Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе пообіцяв активізувати зусилля в боротьбі з витоком.

17 вересня через тайфун, що обрушився на Японію, з японської АЕС "Фукусіма-1" до Тихого океану скинули близько 1000 тонн слабкорадіоактивної води.

У березні 2011 р. у Японії стався землетрус магнітудою 9,0, після чого на узбережжя країни обрушилося цунамі. Жертвами удару стихії стали близько 20 тис. чоловік. Крім того, природні катаклізми викликали аварію на АЕС "Фукусіма-1", де сталося кілька вибухів і витік радіації. АЕС втратила всі джерела електропостачання через цунамі, що призвело до зупинки системи охолодження реакторів і розплавлення ядерного палива.

Наслідком аварії стали викиди радіоактивних речовин в атмосферу і океан. Повна ліквідація аварії, включаючи демонтаж реакторів, займе близько 40 років. Сьогоднішній стан атомної електростанції фахівці розцінюють як стабільний.